Konkurence mezi outlety se prudce vyostřuje

Prague the style Outlets, Praha letiště

Prague the style Outlets, Praha letiště Zdroj: Jiří Koťátko

Fashion Arena byla prvním outletovým centrem v Praze.
vizualizace projektu Prague the style Outlets
Fashion Arena
vizualizace projektu Prague the style Outlets
vizualizace projektu Prague the style Outlets
29
Fotogalerie

Justice a antimonopolní úřad řeší vyostřený konkurenční boj mezi pražskými outletovými centry. Druhý pražský outlet nedaleko letiště otevře na konci dubna.

S blížícím se dubnovým otevřením outletového centra Prague The Style Outlets nedaleko Letiště Václava Havla v Praze se na trhu zvyšuje napětí. Konkurenční Fashion Arena ze Štěrbohol si zkoušela prodejce zavázat smluvní doložkou. Ta obchodníkům znemožňovala otevřít jiný outletový obchod. Podle zjištění E15.cz však Městský soud v Praze vydal předběžné opatření, podle něhož je uzavření smlouvy na jiném místě možné. Spor už řeší také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

„Postup vlastníků Fashion Areny  je zjevně protisoutěžním chováním. Namísto toho, aby boj o pozici na trhu probíhal regulérním způsobem, snaží se majitel Fashion Areny svou pozici pojistit zakázaným postupem,“ uvedl na dotaz E15.cz jednatel Prague The Style Outlets Martin Kubišta. Vlastníkem Fashion Areny je britská realitní skupina Meyer Bergman.

Konkurent si ovšem za svým postupem stojí. „Fashion Arena Prague Outlet považuje předběžné opatření za nezákonné a podá proti němu odvolání. Věříme, že na základě daného odvolání bude předběžné opatření zrušeno,“ sdělil mediální zástupce štěrboholského centra Dalibor Hála. Přestože předběžným nařízením soudu nesouhlasí, bude ho respektovat. „V případě zrušení předběžného opatření je Fashion Arena Prague Outlet připravena chránit svá práva dle smluv s nájemci, jakož i uplatnit nároky na náhradu škody, která jí případně vznikne, a to i zpětně,“ dodal mluvčí Fashion Areny.  

Outletové centrum Fashion Arena se otevřelo v roce 2007. Až dosud neměla v hlavním městě konkurenci. Již před krizí se sice začal stavět i druhý outlet v Tuchoměřicích poblíž letiště nazvaný tehdy Galleria Moda, ale developer následně zkrachoval. Outletové centrum sice bylo dostavěné, ale nikdy neotevřelo.

V konkurzu objekt s podporou PPF banky koupil byznysmen Karel Pražák. Několik let ale ještě trvalo, než jeho manažeři v čele s Martinem Kubištou našli pro centrum novou tvář a zahraničního partnera. Tím se stal španělský koncern Neinver, jeden z největších evropských provozovatelů outletů.

Brány Prague The Style Outlets se otevřou letos 26. dubna. Po dokončení druhé etapy bude mít centrum na třiceti tisících metrech čtverečních 190 obchodů.  Fashion Arena má na 25 tisících čtverečních metrech přibližně sto prodejen.

Outlety nabízejí oděvy starších kolekcí s výraznými slevami. Proti běžným obchodním centrům mají výrazně větší spádovou oblast. Proto dvě outletová centra v jednom městě vyvolávají větší konkurenční třenice.