Akcionáři Monety přijdou kvůli covidu o dividendy

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: profimedia

Tomáš Spurný Předseda představenstva a CEO Moneta
Moneta Money Bank
3
Fotogalerie

Moneta Money Bank nevyplatí akcionářům dividendu. Činí tak v důsledku pandemie COVID-19 a následných doporučení bankovních autorit. Valná hromada banky schválila návrh představenstva na zaúčtování čistého zisku za rok 2019 do kapitálu banky. 

Mezi investory se nevyplacení dividendy předpokládalo, akcie banky tudíž na tuto zprávu příliš nereagují, uvedl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Krátce po 15:00 ztrácely na pražské burze 0,18 procenta. Nicméně akcionáři finančního domu podle něj očekávají, že Moneta obnoví dividendovou politiku v roce 2021. „Moneta si výplatu dividendy může dovolit, jelikož disponuje robustní kapitálovou přiměřeností. Zadržení zisku představuje spíše preventivní opatření,“ dodal.

Moneta také informovala o tom, že jeden z nejstarších akciových indexů světa, MSCI, zvýšil bance rating z BBB na A. Banka se tak dostala mezi 30 procent nejlépe hodnocených společností na světě, které na 'áčko' dosáhly. Tento globální index zahrnuje kótované společnosti ve 23 nejvyspělejších zemích ve všech odvětvích.

Moneta oznámila rozhodnutí nevyplatit druhou část dividend za loňský rok v březnu. Důvodem byla nepředvídatelná situace způsobená pandemií koronaviru a její dopad na českou ekonomiku.

Monetě loni klesl konsolidovaný čistý zisk o 4,3 procenta na čtyři miliardy korun. Akcionářům z něj původně chtěla vyplatit celkem 6,65 korun za akcii, akcionáři ale dostali pouze pololetní dividendu 3,30 korun na akcii, banka jim ji vyplatila loni v prosinci.

Valná hromada schválila finanční výsledky banky za rok 2019 a volbu členů dozorčí rady a auditního výboru společnosti. Akcionáři také vyjádřili souhlas s politikou odměňování a volbou auditora pro rok 2020. Do dozorčí rady byli zvoleni Ronald Clark, Michal Petrman a Denis Hall. Zároveň valná hromada schválila Michala Petrmana a Denise Halla do funkcí členů výboru pro audit. Všichni jmenovaní tak zahajují svůj druhý mandát od vstupu banky na pražskou burzu v květnu 2016.

Akcionáři Monety také schválili úpravu stanov tak, aby v budoucnosti akcionáři mohli hlasovat elektronicky. Banka si od této změny slibuje zvýšení bezpečnosti, dostupnosti a komfortu akcionářů na budoucích valných hromadách. Systém elektronického hlasování plánuje Centrální depozitář cenných papírů spustit v roce 2021.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnila z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.