Americké úřady vyšetřují banku UBS, prý mohla pomáhat k daňovým únikům

Americké úřady zahájily nové vyšetřování namířené vůči švýcarské bance UBS. Chtějí zjistit, zda bankovní dům nepomáhal bohatým Američanům k daňovým únikům prostřednictvím investic, které jsou v USA zakázané.

UBS v roce 2009 dostala pokutu 780 milionů dolarů a souhlasila s předáním jmen amerických klientů s anonymními konty ve Švýcarsku, aby se vyhnula trestnímu stíhání. Dohoda se Spojenými státy znamenala první částečné prolomení švýcarské tradice bankovního tajemství.

Nyní americké úřady banku vyšetřují kvůli tomu, zda nepomáhala bohatým americkým klientům ukrýt majetek pomocí takzvaných cenných papírů na doručitele. Ty je možné převést, aniž by bylo potřeba zaznamenávat jméno majitele. Komukoli, kdo je pak předloží, umožňují požadovat vyplacení peněz v hodnotě tohoto papíru. Ve Spojených státech je používání těchto papírů do velké míry omezeno, protože je možné je využívat k daňovým únikům a k praní špinavých peněz.

Federální prokuratura v Brooklynu nyní prochází důkazy, které shromáždila americká FBI, aby zjistila, zda pracovníci banky nenapomáhali k daňovým únikům, nebo zda se nepodíleli na trestném činu při investování s cennými papíry. Pokoušejí se také zjistit, zda se případné podvodné jednání nesnažil ututlat někdo z vedení.

Mluvčí UBS se ke článku odmítla vyjádřit, napsala agentura Reuters.