Antimonopolní úřad schválil fúzi pojišťoven NN a Aegon. Zelenou má i spojení Natlandu s Jet Money

NN

NN Zdroj: Profimedia

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil fúze pojišťoven NN a Aegon a poskytovatelů půjček Natland a Jet Money. „Rozhodnutí úřadu byla vydána na základě zjednodušeného řízení a nabyla právní moci,“ uvedl Švanda.

Nizozemská skupina NN může podle rozhodnutí úřadu od nizozemské pojišťovny Aegon koupit její českou akciovou společnost Aegon Pojišťovna. Aegon oznámil záměr prodat své společnosti v Česku a na Slovensku v polovině srpna. Nový majitel za podniky zaplatí 155 milionů eur, tedy zhruba čtyři miliardy korun.

Aegon na území bývalého Československa poskytuje hlavně investiční životní pojištění a rizikové životní pojištění, na Slovensku také penzijní produkty. V Česku firma zahájila činnost v dubnu 2005. Zisk před zdaněním v Česku a na Slovensku loni činil zhruba 412 milionů korun, uvedla skupina.

NN působí v České republice mimo jiné prostřednictvím společností NN Životní pojišťovna a NN Penzijní společnost. NN Životní pojišťovna je na českém trhu od roku 1992, kdy pod názvem Nationale-Nederlanden začala jako první zahraniční pojišťovna nabízet životní pojištění. NN Penzijní společnost začala nabízet soukromé spoření na penzi v roce 1995 jako jedna z prvních společností v ČR.

Další povolenou fúzí je spojení EC Financial services ze skupiny Natland se společností Jet Money. Obě společnosti se zabývají poskytováním nebankovních spotřebitelských úvěrů. Celková hodnota transakce se pohybuje ve vysokých stovkách milionů korun, spojením s JET Money by objem poskytnutých spotřebitelských úvěrů ECFS mohl atakovat miliardu korun.

JET Money je olomoucká společnost, která poskytuje hotovostní úvěry do 70 tisíc korun pod obchodní značkou Smart půjčka. V roce 2017 JET Money uzavřela zhruba 30 tisíc smluv o úvěru v celkovém objemu 650 milionů korun. Aktiva firmy dosáhla téměř miliardové hodnoty, hospodářský výsledek před zdaněním byl téměř 27 milionů Kč.

Natland Group je česká investiční skupina. Soustředí se především na nemovitosti, finance a moderní technologie. Společnost založili Tomáš Raška s Karlem Týcem v roce 2002.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže také povolil ve standardním řízení spojení personálních firem Gi International a Grafton Recruitment Europe, jejímž prostřednictvím bude Gi International kontrolovat českou společnost Grafton Recruitment.