Banku Espírito Santo opouštějí podílníci. Akcie spadly o polovinu

Portugalská banka Espírito Santo

Portugalská banka Espírito Santo Zdroj: Nacho, Flickr.com (CC BY 2.0)

Drama portugalské Banco Espírito Santo vstoupilo do dalšího dějství. Akcie finančního ústavu se dnes propadly o více než 50 procent v důsledku toho, že nad zadluženou bankou zlomila hůl i řada dosud vyčkávajících akcionářů.

Druhá největší portugalská banka ve středu večer oznámila pololetní ztrátu ve výši 3,6 miliardy eur (99miliard korun). Dolů ji táhnou potíže mateřské skupiny Espírito Santo. V jedné z jejích holdingových společností byly nedávno odhaleny účetní nesrovnalosti a audit portugalské národní banky odhalil, že dobré finanční kondici se netěší ani skupina Espírito Santo.

Obchodování s akciemi banky bylo dnes ráno pozastaveno, po jeho obnovení akcie přišly o více než polovinu své hodnoty. Za poslední rok akcie banky ztratily 80 procent hodnoty. Portugalský burzovní index PSI 20 za stejné období klesl o devět procent.

Banka nyní navíc drží menší objem kapitálu, než by podle pravidel měla. Rezervy banky na počátku července činily 2,1 miliardy eur, což je výrazně méně než výše ztráty.

Akcie banky Espírito Santo v posledních pěti letechAkcie banky Espírito Santo v posledních pěti letechAkcie banky Espírito Santo v posledních pěti letech | Yahoo Finance

Banka slíbila, že si začne ihned zajišťovat dodatečné finanční prostředky. „Akcionáři i potenciální investoři během uplynulých týdnů projevili zájem podílet se na plánu rekapitalizace, někteří z nich usilují i významný podíl v bance,“ uvedl šéf banky Vito Bento.

Pád akcií Banco Espírito Santo s sebou stáhl i akcie dalších společností. Portugal Telecom, který banka částečně vlastní, přišel o více než 6,5 procenta. Akcie konkurenční Banco Comercial Português poklesly o 3,8 procenta.

Buďte ve střehu, deprese se nevzdává