Bloomberg: Generali chce koupit majetek MetLife, včetně toho v ČR

METLIFE - Životní pojišťovna se zastoupením ve 47 zemích má síť svých agentur a kanceláří po celém Česku. Před třemi lety se česká pobočka spojila s irskou MetLife Europe Limited.

METLIFE - Životní pojišťovna se zastoupením ve 47 zemích má síť svých agentur a kanceláří po celém Česku. Před třemi lety se česká pobočka spojila s irskou MetLife Europe Limited. Zdroj: profimedia.cz

Mimo dohled. Přísnější regulaci pojišťovny MetLife zakázal soud. Právě bedlivější dohled regulátorů přitom MMF prosazuje.
2
Fotogalerie

Italská pojišťovna Assicurazioni Generali má zájem o koupi majetku americké pojišťovny MetLife ve střední Evropě, včetně toho v České republice. Chce si tak upevnit postavení na vysoce růstových evropských trzích. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Majetek, který zahrnuje aktivity i v Polsku, Maďarsku a Rumunsku, může být oceněn na více než dvě miliardy eur (51,6 miliardy korun).

Zdroje nicméně upozornily, že jednání je teprve v počáteční fázi a že se transakce nakonec vůbec nemusí uskutečnit. Představitelé MetLife se ke zprávě odmítli vyjádřit. Mluvčí Generali uvedl, že pojišťovna spekulace trhu nekomentuje.

Generali už dříve uvedla, že je ochotna zvážit akvizice kvůli vstupu do nových zemích, kde by se stala jedním z pěti největších hráčů, a naznačila, že má zájem o příležitosti ve střední a východní Evropě. Expanze v tomto regionu je jedním z pilířů strategie generálního ředitele Philippa Donneta.

Analytik společnosti Mediobanca Gian Luca Ferrari upozornil, že růst ve střední a východní Evropě dává smysl, protože tento region je „klenotem v koruně Generali“. Dodal, že pojišťovna má také spoustu vlastních zdrojů na financování případné transakce takového rozsahu.

Generali letos koupila majetek ve Slovinsku, pojišťovací portfolio v Maďarsku a na Slovensku a podepsala smlouvu o spolupráci při distribuci pojištění s bankou UniCredit, aby si tak upevnila pozici ve střední a východní Evropě. Divize Generali pro střední a východní Evropu zahrnuje také Rakousko a Rusko a na loňském provozním zisku se podle Bloombergu podílela zhruba 15 procenty.