Pojišťovna MetLife není „systémově důležitá“. Soud zamítl rozhodnutí vlády

Budova pojišťovny MetLife v New Yorku

Budova pojišťovny MetLife v New Yorku Zdroj: Reuters

Největší poskytovatel životního pojištění v USA MetLife nepatří mezi systémově důležité instituce finančního trhu, označované také jako „too big to fail“, kam jej dříve zařadila Rada pro finanční stabilitu a dohled (FSOC). Prohlásil to včera federální soud ve Washingtonu, jehož rozsudek nepotěšil americkou vládu, která se dlouhodobě snaží o posílení dohledu nad finančními trhy.

Podle FSOC by pád MetLife ohrozil celý finanční systém, stejně jako v případě velkých bank, které patří do kategorie systémově důležitých institucí. Pojišťovna však namítá, že „její byznysový model finanční stabilitu Spojených států neohrožuje.“

„Jedná se o velké vítězství pro společnosti v této kategorii. A je to velká rána pro FSOC,“ okomentoval Steven Schwartz z analytické firmy Raymond James rozhodnutí soudu, který vlastní vysvětlení nezveřejnil.

Ministerstvo financí USA sdělilo, že hodlá rozhodnutí FSOC „důrazně bránit“ a proti verdiktu se odvolá. Regulátor zařadil MetLife do kategorie systémově důležitých institucí v roce 2014, pojišťovna ho však obvinila z utajeného a chybného postupu a naznačila, že se bude muset rozdělit.

Označení „too big to fail“ by pro MetLife, jejíž dceřiná společnost od roku 2010 působí také v České republice, znamenalo větší dohled regulátorů a vyšší nároky na rezervy pojišťovny. Akcie společnosti na rozhodnutí soudu včera reagovaly růstem o více než pět procent, přidávaly také další americké pojišťovny.

Označit nebankovní instituci za systémově důležitou může regulátor teprve od roku 2010 díky Dodd-Frankově zákonu. Jedná se o reakci na finanční krizi, kdy americká vláda musela zachránit pojišťovnu AIG. Tu, stejně jako další velkou pojišťovnu Prudential, také FSOC označil jako dosud jediné nebankovní instituce za systémově důležité.