Britská vláda zvažuje digitální libru, má pomoci udržet důvěru v peníze

Britská libra

Britská libra Zdroj: profimedia.cz

Budoucnost britské měny by se mohla přesunout do digitální podoby. Země zvažuje, že vedle hotovosti zavede také digitální libru, kterou by vydávala tamní centrální banka. První spotřebitelé by s ní podle odhadů mohli zaplatit nejdříve ve druhé polovině tohoto desetiletí. Zároveň by nová digitální měna neměla nahradit hotovost, ale sloužit jako její doplněk, uvedlo britské ministerstvo financí.

S tím souhlasí i britský ministr financí Jeremy Hunt. „Hotovost bude i nadále existovat,“ uvedl. „Digitální libra vydaná a garantovaná Bank of England by mohla být novou platební metodou, která je důvěryhodná, dostupná a snadno použitelná,“ doplnil Hunt. Podle něj by se mělo prozkoumat, co je možné, a zároveň chránit finanční stabilitu. „Digitální libra by se používala prostřednictvím funkce peněženky v chytrém telefonu nebo čipové karty. Sloužila by čistě jako platební prostředek, neúročila by se,“ uvedl Hunt.

„S tím, jak se mění svět kolem nás a způsob, jakým za věci platíme, máme čím dál více argumentů pro zavedení digitální libry,“ řekl guvernér Bank of England Andrew Bailey a doplnil, že by digitální libra poskytla nový způsob, jak pomáhat podnikům, udržovat důvěru v peníze a lépe budovat všeobecnou finanční stabilitu.

Podobné plány existují také v eurozóně. Tamní strážcové měny už nějakou dobu prověřují možné zavedení digitální verze společné evropské měny. V polovině července 2021 se Evropská centrální banka (ECB) rozhodla posunout přípravné práce na další úroveň.

V nynější dvouleté prověřovací fázi se zkoumají technologie a ochrana údajů. Zavedení digitálního eura se očekává nejdříve v roce 2026, uvedla agentura DPA. Zavedení digitálních měn zvažují i další centrální banky po celém světě.

Z(a)tracená čísla: Tortura české výplatnice

Video placeholde
• Videohub