Buffett chystá velkou akvizici. Může koupit třetí největší americké aerolinky

Flotila Southwest Airlines

Flotila Southwest Airlines Zdroj: Southwest Airlines

Warren Buffett
Flotila Southwest Airlines
Flotila Southwest Airlines
4. Southwest Airlines: zisk 4,12 miliardy dolarů
5
Fotogalerie

Legendární americký investor Warren Buffett jedná o kompletním převzetí třetí největší americké letecké společnosti Southwest Airlines. Touto zatím nepotvrzenou spekulací se už několik týdnů zabývají nejen americká média. Podle analytiků takový obchod každopádně dává smysl.

Zpráva o zájmu Buffetta převzít celé Southwest Airlines se objevila už na konci února na twitterovém účtu serveru StockTradersNET. Sám portál pro burzovní obchodníky ji označil za „neověřenou“. Buffettova investiční firma Berkshire Hathaway je s podílem 8,7 procenta druhým největším akcionářem Southwest Airlines.

„Kolují spekulace, že Warren Buffett by mohl uvažovat o nákupu aerolinky a že Southwest by do jeho plánů zapadaly,“ uvedly aerolinky v reakci na zprávy a uvedly, že se ze zásady nevyjadřují ke spekulacím, oceňují ale „trvalou podporu ze strany Berkshire“. To, že aerolinky spekulace vůbec komentovaly, některá média interpretují jako potvrzení probíhajících jednání.

Analýza banky Morgan Stanley vnímá „akvizici aerolinky ze strany Berkshire jako možnost, kterou bychom neměli vyloučit“. V každém případě je Berkshire v pozici, kdy může plně převzít i tak velkou společnost, jakou je Southwest Airlines, jejíž tržní kapitalizace dosahuje téměř 29 miliard dolarů.

Investiční firma má k dispozici 112 miliard dolarů a sám Buffett v únorovém dopise akcionářům Berkshire napsal, že doufá v obrovskou akvizici. „V následujících letech hodláme vložit velkou část naší přebytečné hotovosti do podniku, který by Berkshire vlastnila trvale,“ uvedl s tím, že současné ceny na trhu jsou ale velmi vysoké.

V posledních letech bylo také možné zaznamenat jistou změnu Buffettova dříve odmítavého postoje k investicím do letecké dopravy. Zatímco v minulosti Buffett o aerolinkách mluvil jako o „smrtelných pastech“ pro investory, v roce 2016 Berkshire koupila menšinové podíly ve čtyřech největších amerických leteckých společnostech American Airlines, Delta Air Lines, Southwest a United Airlines.

Southwest Airlines patří k nejstabilnějším společnostem v oboru. Aerolinky jsou ziskové už 46 let v řadě, loni vykázaly čistý zisk 654 milionů dolarů (téměř 15 miliard korun). „Když se podíváte na věci, které v minulosti udělal, bývaly to firmy zaměřené na domácí trh s relativně vysokými výnosy a dobrým cash flow,“ komentoval Buffettovy dřívější akvizice analytik Darryl Genovesi ze společnosti Vertical Research Partners. „Southwest do toho dobře zapadá,“ citovala jej agentura Bloomberg.