Centrální banka s dalším růstem sazeb otálí

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Pro ponechání úrokových sazeb beze změny ve čtvrtek hlasovalo pět ze sedmi členů bankovní rady. Dva členové hlasovali pro zvýšení základní úrokové sazby na 0,75 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to řekl guvernér Jiří Rusnok. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak ve čtvrtek zůstala na 0,5 procenta.

"Ten většinový názor byl v linii, že všechny ukazatele odpovídají prognóze až na nižší růst mezd. Prognóza se naplňuje velmi přesně a prognóza říká, že v tomto momentně není naléhavá potřeba zvyšovat úrokové sazby," uvedl Rusnok.

Dalším argumentem pro čtvrteční ponechání sazeb beze změny bylo podle něj, že další měnové zasedání rady je zhruba za šest týdnů. "A budeme mít kompletní sadu nových informací a na nich postavenou novou prognózu. Takže se ani nic dramatického nestane, když na ty informace počkáme," dodal.

Bankovní rada zvýšila úrokové sazby naposledy na počátku listopadu o 0,25 procentního bodu na současnou úroveň. Předtím zvýšila úrokové sazby v srpnu, a to poprvé od února 2008. Základní úroková sazba tehdy stoupla o 0,2 procentního bodu. Ekonomové očekávají i v příštím roce další zvyšování sazeb.

Guvernér ve čtvrtek také řekl, že aktuální prognóze ČNB ohledně dalšího ekonomického vývoje odpovídá po listopadovém zvýšení sazeb růst domácích tržních úrokových sazeb k jejich předpokládané tříprocentní dlouhodobé úrovni, k níž by se měly přiblížit koncem roku 2019.

"Rizika ohledně dalšího odhadovaného vývoje ekonomiky vyhodnotila bankovní rada jako vyrovnaná a nevýrazná," uvedl guvernér. Ke kurzu koruny uvedl, že je stále mírně silnější než modelové předpoklady ČNB. Zároveň zopakoval, že ČNB od února obnoví zveřejňování odhadu vývoje kurzu koruny vůči euru.

Ekonomové očekávají i v příštím roce další zvyšování sazeb. "ČNB bude úrokové sazby postupně dále zvyšovat v příštím roce. K dalšímu zvýšení přistoupí velmi pravděpodobně již na začátku února, a celkově by měla své základní sazby v průběhu příštího roku zvýšit třikrát až čtyřikrát," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Odložení zvýšení sazeb nebylo podle Seidlera způsobeno obavami ČNB o další vývoj ekonomiky, ale spíše praktickými důvody. "Zvyšování sazeb ke konci prosince například naráží na efekt konce roku a nižší objem transakcí na trhu a centrální banky se mu tak spíše vyhýbají. Na začátku února bude mít bankovní rada také novou prognózu, se kterou se váže lepší komunikace s veřejností," uvedl.