České spořitelně výrazně vrostl zisk. Pomohly hlavně úvěry

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

České spořitelně vzrostl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 15,4 procenta na 4,1 miliardy korun. Na růstu čistého zisku se s rostoucím objemem úvěrových obchodů podílely i postupně se zvyšující čistý úrokový výnos a rozpouštění opravných položek. Meziročně vyšší byl i provozní zisk, který stoupl o 2,5 procenta na 4,8 miliardy korun. Hospodářské výsledky Česká spořitelna zveřejnila na svém webu.

"Pokračujeme v pozitivním trendu předchozího roku. Meziročně jsme zvýšili objem poskytnutých úvěrů o devět procent, na čemž se podílely zejména hypotéky a úvěry pro malé a střední podniky. Dobrou kondici domácností i českých firem odráží sedmiprocentní nárůst depozit," uvedl předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Čistý úrokový výnos podpořený silným růstem úvěrových obchodů a trojím nedávným zvýšením úrokových sazeb vzrostl v meziročním srovnání o 6,1 procenta na 6,5 miliardy korun.

Čisté výnosy z poplatků a provizí se z důvodu klesajících příjmů z finančních služeb a kartových transakcí meziročně snížily o 6,9 procenta na 2,1 miliardy korun.

Čistý zisk z obchodních operací se v meziročním porovnání snížil o 9,5 procenta na 0,7 miliardy korun. "Tento výsledek byl negativně ovlivněn mimořádnou poptávkou po zajišťovacích obchodech z 1. čtvrtletí 2017, kdy se očekávalo ukončení devizových intervencí ČNB," uvedla banka.

Provozní náklady se oproti stejnému období minulého roku navýšily o půl procenta na 4,6 miliardy korun. Vzrostly zejména odměny zaměstnancům České spořitelny a vyšší byl i příspěvek do Fondu pojištění vkladů v souvislosti s rostoucím objemem deposit. Odpisy hmotného a nehmotného majetku zaznamenaly díky nižším odpisům budov a hardwaru výrazné snížení.

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla k letošnímu 31. březnu 1,3033 bilionu korun, od začátku roku tak o 1,9 procenta poklesla.

Z plánů na další období vyzdvihl Salomon oficiální spuštění nového internetového bankovnictví George. "Půl milionu našich klientů, kteří začali George používat už v době tzv. pilotního provozu a jejich pozitivní reakce, je víc než dobrý start," podotkl.

Česká spořitelna je největší bankou v Česku podle počtu klientů, kterých má 4,7 milionu. Akcie rakouské mateřské společnosti Erste Group se obchodují na pražské burze. Skupině Erste Group stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 26,8 procenta na 333 milionů eur (8,5 miliardy korun).