Čeští IQ Structures získali mezinárodní cenu za holografickou klíčovou dírku, která chrání bankovky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Náčiní padělatelů peněz
4
Fotogalerie

Česká firma IQ Structures získala mezinárodní cenu za těžko padělatelný holografický proužek na bankovky. Na proužku je klíčová dírka, skrz niž je díky speciálnímu efektu vidět objekt větší než zmíněná dírka. Oznámil to Pavel Malúš z Asociace nanotechnologického průmyslu ČR. Zástupci IQ Structures si převzali cenu Mezinárodní asociace výrobců hologramů (IHMA) v hlavní kategorii Best Origination ve čtvrtek v Aténách. Stejné ocenění získala firma i loni.

IHMA ocenila u novinky firmy z Řeže u Prahy mimo jiné podle Malúše právě nový bezpečnostní prvek nazvaný „průhled do klíčové dírky“. „Při pohledu do holografické klíčové dírky je zobrazen objekt, který je větší než otvor samotné klíčové dírky,“ popsal prvek. „Národní banky mohou tento efekt použít například na tenkých bankovkových proužcích, přes které bude vidět velkými čísly napsaná nominální hodnota bankovky,“ doplnil.

„Tento efekt je extrémně těžké napodobit nebo padělat,“ uvedl generální ředitel IQ Structures Tomáš Těthal. Podobné bezpečnostní prvky, které je možno ověřit pouhým pohledem bez použití přístrojů, mají podle něj v zabezpečení bankovek a dokumentů nejvyšší hodnotu.

V loňském roce získala IQ Structures dvě ceny IHMA. Uspěla s hologramem Brouk a květina, který vytváří iluzi trojrozměrnosti, přestože je tenčí než nejslabší list papíru, a také s hologramem na vinylových deskách.

I díky těmto oceněním firma podle vedení IQ Structures zahájila přípravu ochrany identifikačních dokumentů a cestovních pasů ve dvou desítkách zemí i jednání s národními bankami o zabezpečení bankovek proti padělání. Některým zemím již letos firma začala bezpečnostní prvky pro průkazy a pasy dodávat, ale podrobnosti nechtěla kvůli smlouvám o mlčenlivosti sdělit.

Na konci listopadu představí firma své bezpečnostní prvky na konferenci High Security Printing Asia v Jokohamě. „Připravujeme se také na jednání se zástupci japonské centrální banky u příležitosti přípravy nové emise japonských bankovek,“ sdělil šéf rozvoje divize Security v IQ Structures Robert Dvořák.