Čistý zisk bank v prvním čtvrtletí klesl o 3,8 miliardy korun

Bankovky

Bankovky Zdroj: profimedia.cz

Bankám a spořitelnám v Česku v letošním prvním čtvrtletí klesl souhrnný čistý zisk meziročně o 3,8 miliardy korun na 14,54 miliardy korun. Bilanční suma ke konci března činila 8,442 bilionu korun, což je proti konci roku 2019 pokles o 895 miliard korun.

Bankám podle analytiků zisky propadly kvůli tvorbě opravných položek v souvislosti s koronavirovou krizí a nouzovými opatřeními. Přispěl k tomu i pokles sazeb České národní banky.

Zisk z finanční a provozní činnosti bank klesl koncem března září meziročně o 187 milionů na 46,9 miliardy korun. Úrokové výnosy se zvýšily o 7,4 miliardy na 61,1 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí se jim snížily o 526 milionů na 10,5 miliardy korun.

Do poklesu čistého zisku promluvila zejména vyšší tvorba rezerv, řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Banky musí v reakci na zhoršený makroekonomický výhled vytvářet rezervy, což se promítá do nižších zisků. Za nižším hospodářským výsledkem stojí i snížení sazeb ČNB. Nižší úroky znamenají pokles reinvestičních výnosů z úložek tuzemských peněžních ústavů u ČNB. K horším výsledkům i slabší zájem o úvěry v souvislosti s koronakrizí, dodal.

České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 19,8 procenta na 3,2 miliardy korun, ČSOB o 56 procent na na 2,1 miliardy korun, Komerční bance o 16,3 procenta na 2,7 miliardy korun a UniCredit Bank v Česku a na Slovensku o 55 procent na miliardu korun.