ČNB úrokové sazby podle očekávání nezměnila

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CNB

Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Základní sazba zůstává na hodnotě 0,75 procenta. Rozuhodnutí banky je v souladu s odhady analytiků. Historicky nejdelší období, po které banka sazby neměnila, zatím trvá. Naposledy v roce 2000 byla sazba dlouhodobě na úrovni 5,25 procenta.

„Pro zachování sazby mluvila hlavně velmi nízká spotřebitelská poptávka a výhled na příští rok. Podle ekonomických předpovědí by měla poptávka příští rok klesnout a celá ekonomika bude s největší pravděpodobností stagnovat,“ domnívá se Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit. Česká koruna v poslední době oslabovala - ke konci listopadu překonala hranici šestadvaceti korun za euro, a dovoz zboží ze zahraničí tak začal zdražovat. „Zvýšení sazby by sice korunu posílilo, zároveň by ale omezilo poptávku,“ říká Kozub.

Podle Michala Brožky z Raiffeisenbank bude důležitá především odpolední tisková konference. „S ohledem na předchozí vyjádření několika členů ČNB lze očekávat komentáře směrem k aktuálně slabší koruně a jejímu potenciálnímu vlivu na inflaci. Rovněž bude zajímavé sledovat, zda Vladimír Tomšík zopakuje své hlasování ve prospěch snížení úrokových sazeb. Nicméně jeho vyjádření o tom, že koruna dělá práci za ČNB, spíše nasvědčuje na hlas ve prospěch stability,“ myslí si Brožka.

„My i nadále s ohledem na očekávanou recesi v eurozóny i Česka a absenci poptávkových inflačních tlaků vidíme prostor pro snížení hlavní sazby ČNB na 0,5 procenta v prvním čtvrtletí příštího roku. Hlavní překážkou tohoto scénáře by mohla být česká koruna,“ dodává.