ČNB vyhlíží nového guvernéra. Zeman zvolí mezi evolucí a revolucí, rozhodne o láci půjček

Nejrychlejší růst cen za bezmála tři dekády a totální mlha při pohledu do budoucnosti. V takové situaci usedne počátkem července do křesla nejmocnějšího finančníka v zemi nový guvernér České národní banky.

Nejrychlejší růst cen za bezmála tři dekády a totální mlha při pohledu do budoucnosti. V takové situaci usedne počátkem července do křesla nejmocnějšího finančníka v zemi nový guvernér České národní banky. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Nejrychlejší růst cen za bezmála tři dekády a totální mlha při pohledu do budoucnosti. V takové situaci se počátkem července ujme funkce nový guvernér České národní banky. Kvarteto jmen, která finanční svět v posledních měsících skloňoval, tvoří pestrý názorový mix, přesto lze mezi nimi najít jasnou dělicí čáru. Zatímco trio Tomáš Nidetzký, Marek Mora a Vladimír Dlouhý reprezentuje sázku na evoluci ve vedení ČNB, jméno Aleše Michla v čele centrální banky symbolizuje v očích tuzemských finančníků a ekonomů snad až revoluční změny. 

Právě radní ČNB Michl se zdá být nejpravděpodobnější volbou prezidenta Miloše Zemana, který by měl jméno nového guvernéra představit už dnes. Jmenování guvernéra bude symbolickou volbou směru, kterým by se měla ČNB v následujících šesti letech ubírat.

Prezidentův výběr lze také vnímat jako zprávu Hradu o tom, jaké uličky měnové politiky považuje za slepé, v neposlední řadě pak i jako více či méně provokativní vzkaz vládě, jakého partnera v hospodářské politice k sobě v příštích nelehkých letech dostane český premiér Petr Fiala. Protože to bude právě vztah vlády a centrální banky, jehož podoba ovlivní délku éry vysoké inflace v Česku či tvrdost případného přistání tuzemské ekonomiky. 

Zůstane role úrokových sazeb i v dalších letech obdobně zásadní jako dnes, rozpustí centrální banka své devizové rezervy, či se snad pod novým vedením posune ve svém nyní spíše kritickém názoru na přijetí eura? 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!