ČNB zakázala úvěrové firmě nabídku bondů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Česká národní banka během listopadu nepovolila vydání bondů moravské firmě Proxima Alfa Trade. Ta si šla na trh pro padesát milionů korun. Bondy se šestiprocentním ročním úrokem hodlala nabídnout drobným investorům z řad veřejnosti.

Letos je to zatím nejradikálnější krok centrální banky vůči rychle bobtnajícímu trhu firemních dluhopisových emisí. „Vzhledem k poměrně obecnému výkladu zákona o bankách jsme v zásadě čekali na postoj ČNB k našemu záměru, který jsme tak museli opustit,“ říká majitel Proximy a exmakléř brokerské firmy Cyrrus Kamil Slížek.

Firma zamýšlela průběžnou emisí dluhopisů spolufinancovat poskytování úvěrů a půjček malým a středním podnikům, které nedosáhnou na běžné bankovní úvěrování. „Jednání účastníka řízení bylo posouzeno jako přijímání vkladů od veřejnosti bez licence,“ uvádí v rozhodnutí centrální banka.

Pro firmy s ambicí vydat dluhopisy přituhuje zvláště v některých oborech. „ČNB daleko ostřeji sleduje prospekty firem,“ sdělil deníku E15 expert blízký regulatornímu prostředí, který si nepřál být jmenován. „K zamítnutí zpravidla dochází kvůli zamýšlenému využití finančních prostředků v rozporu se zákonem, což je například úpis dluhopisů za účelem financování poskytování půjček,“ říká advokát Lumír Schejbal.

Dalším z důvodů může být podle něho fakt, že výnos a splacení dluhopisů se mají odvíjet od výnosu z emise nakoupených aktiv. Zatím poslední zamítnutou dluhopisovou emisí byl pokus finanční skupiny Arca miliardáře Pavola Krúpy z listopadu loňského roku. Žádost o povolení emise tehdy zkrachovala na nedostatku nutných informací ze strany skupiny Arca. Do posud ČNB sahala jen k výzvám k odstranění nedostatků v prospektu. Řada menších či privátně nabízených dluhopisových emisí ale prospekt mít nemusí, takže pro ČNB zůstávají neviditelné.