ČSOB klesl loni zisk o více než polovinu na 8,5 miliardy

ČSOB

ČSOB Zdroj: Tomas Novak/Euro

Čistý zisk skupiny ČSOB v roce 2020 klesl o 57 procent na 8,5 miliardy korun. Objem úvěrů, vkladů i aktiv pod správou banky se meziročně zvýšil. Propad zisku zaznamenaly kvůli pandemii koronaviru i ostatní velké banky.

„V uplynulém roce převrátila pandemie COVID-19 lidem život doslova naruby. Zůstali jsme dostupní na pobočkách i on-line, kde jsme zaznamenali pozoruhodný nárůst ve využívání služeb a v počtu transakcí. Schválili jsme 65 tisíc odkladů splátek. I po skončení plošného moratoria klientům v potížích pomáháme individuálně,“ komentoval výsledky generální ředitel ČSOB John Hollows.

Nižší čistý zisk skupiny ČSOB způsobil růst objemu opravných položek k úvěrům a pokles provozních výnosů. Meziroční porovnání také negativně ovlivnila vyšší základna roku 2019, na které se projevily jednorázové výnosy z přecenění podílu v ČMSS a prodeje ČSOB Asset Management. Bez zmíněných mimořádných faktorů a dopadů konsolidace ČMSS by byl čistý zisk ČSOB meziročně nižší o 51 procent.

Objem úvěrů ČSOB vzrostl o dvě procenta na 792 miliard korun, objem úvěrů na bydlení stoupl o pět procent na 458,2 miliardy korun. Objem vkladů se zvýšil o 12 procent na 1,073 bilionu korun. Objem aktiv pod správou činil 253 miliard korun, meziročně byl vyšší o pět procent.

Provozní výnosy banky dosáhly 35,3 miliardy korun, což byl meziroční pokles o 17 procent, respektive o 14 procent na srovnatelném základě. Provozní náklady byly 19,3 miliardy, meziročně byly vyšší o jedno procento, na srovnatelném základě nižší o tři procenta.

Kvalita úvěrového portfolia zůstala podle banky vysoká, vyšší náklady na úvěrové riziko odrážejí očekávané dopady zhoršeného ekonomického vývoje kvůli covid-19. Tvorba opravných položek k úvěrům se zvýšila na 5,6 miliardy korun. Podíl úvěrů v selhání z celého portfolia úvěrů byl na konci loňského roku 2,26 procenta.