Turbulentní covidový rok skončil pro italskou banku UniCredit ztrátou 2,8 miliardy eur

UniCredit

UniCredit Zdroj: Profimedia

Italská bankovní skupina UniCredit se v loňském roce propadla do ztráty 2,8 miliardy eur (72,2 miliardy korun). Hospodaření loni poznamenala pandemie nemoci COVID-19 a ke ztrátě přispěly mimořádné náklady na restrukturalizaci a odpisy. Předloni přitom banka vydělala 3,4 miliardy eur. 

Očištěný zisk, který nezahrnuje mimořádné položky, klesl o 73 procent na 1,3 miliardy eur. Výnosy se snížily o devět procent na 17,1 miliardy eur. Očištěný zisk překonal očekávání banky a ta proto slíbila vyplatit 1,1 miliardy eur investorům prostřednictvím dividendy a zpětného odkupu akcií.

V samotném čtvrtém čtvrtletí čistá ztráta kvůli odpisům v divizi investičního bankovnictví činila 1,18 miliardy eur. Analytici podle agentury Reuters ovšem očekávali ztrátu jen 686 milionů eur.

Druhou největší banku v Itálii dnešním dnem opouští generální ředitel Jean Pierre Mustier, který byl ve funkci od roku 2016. Jako důvod uvedl jiný pohled na strategii firmy, než má správní rada. Ve funkci ho má nahradit Andrea Orcel, ten však nastoupí až v polovině dubna. Do jeho nástupu byl vedením banky pověřen jeden z provozních ředitelů Ranieri de Marchis.

Orcel bude muse stanovit budoucí kurz banky a rozhodnout, zda UniCredit podlehne tlaku italského ministerstva financí a koupí státní banku Monte dei Paschi di Siena, napsala agentura Reuters.

Na českém trhu působí společnost od roku 2007 prostřednictvím UniCredit Bank, která vznikla spojením HVB Bank a Živnostenské banky. V Česku a na Slovensku má UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, jak zní oficiální název banky, více než 750 tisíc klientů.