Cupka neustoupil: Sazka míří do rukou PPF a KKCG

Sazka

Sazka Zdroj: CTK

Vítězem tendru na prodej Sazky se přece jen staly se společnou nabídkou skupiny PPF a KKCG podané prostřednictvím akciové společnosti Sázková kancelář. Dnes to oznámil právník insolvenčního správce Jan Hrazdíra s tím, že věřitelský výbor Sazky již vydal souhlas s uzavřením smlouvy s vítěznou firmou. Smlouvu hodlá správce Josef Cupka uzavřít ještě dnes.

„Za malou chvíli podepíšu smlouvu s vítězem. Dojde také ke vrácení finančních prostředků dalších dvou zájemců na druhém a třetím místě. Výsledek řízení předám Městskému soudu v Praze,“ uvedl Cupka.

Cupka vybral PPF a KKCG, kteří v tendru podali nejvyšší nabídku 3,81 miliardy korun, i přesto, že Penta mimo tendr nabídla částku o 1,2 miliardy vyšší. Penta sice v pátek doručila obálku s nabídkou insolvenčnímu správci, ale podle Hrazdíry nejen že Penta nebyla řádně do tendru přihlášena, ale její nabídky prý nesplňovala formální i obsahové požadavky řízení.

Druhou nejvyšší nabídku podala firma Charlcoal spojená s finančníkem Pavlem Tykačem (3,601 miliardy korun), třetí a poslední nabídka podaná do tendru – společnosti Synot Tip – měla výši pouze půl miliardy korun. To je zároveň výše jistiny, kterou museli uchazeči v tendru složit jako součást závazné přihlášky. První dvě nabídky jsou vyšší, než činil znalecký odhad hodnoty Sazky z dílny Ernst & Young (3,57 miliardy korun).

Průběh tendru zpochybňují Penta i Česká spořitelna

Podle Penty by měl ale správce dát přednost nejvyšší nabídce. Pokud tak Cupka neučiní, chystá až čtyři varianty obrany zahrnující mimo jiné i žalobu na správce na náhradu škody či stížnost k Ústavnímu soudu.

„Penta podá žalobu na neplatnost smlouvy uzavřené dnes mezi Sazkou a skupinami PPF a KKCG,“ uvedl v reakci na vyhlášení víteze tendru mluvčí Penty Martin Danko. Penta je nadále přesvědčená, že tendr na prodej podniku Sazky proběhl nezákonně, protože neumožnil korektní a standardní soutěž, jež by vygenerovala nejvyšší cenu.

Nový tendr či alespoň umožnit licitovat mezi vítězem tendru a Pentou požaduje také Česká spořitelna, která je členem věřitelského výboru Sazky. Spořitelna již požádala insolvenční soud, aby dal Cupkovi pokyn k okamžitému zrušení výběrového řízení na prodej společnosti. Hrozí podle ní totiž zpochybnění platnosti právních úkonů správce při zpeněžení majetku Sazky.

Podle KKCG jde České spořitelně o vlastní byznys

Podle KKCG je ale spořitelna vedena tím, že je s Pentou propojená, neboť má v zástavě veškerý majetek sázkové kanceláře Fortuna patřící Pentě. Fortuna je zároveň od července přímou konkurencí Sazky na poli číselných loterií, neboť spustila svou loterii Loto.

Předseda věřitelského výboru Josef Novotný ze společnosti KKCG Structured Finance uvedl, že návrh České spořitelny na úpravu tendru či další licitaci s Pentou by znamenalo de facto zrušení tendru. Ostatní členové výboru na rozdíl od spořitelny proto hlasovali proti návrhů spořitelny. Důvodem je obava o hodnotu Sazky, která by se zdržováním tendru mohla klesat. Po vstupu nových hráčů na trh s číselnými loteriemi totiž stále klesá podíl Sazky a naopak stoupá podíl právě Fortuny Loto.

„Kdyby se výběrové řízení zrušilo a vypsalo nové, další rozhodování o vítězi bychom neměli dříve než za čtyři měsíce. Podíl Sazky by pak byl srovnatelný s podílem Fortuny, takže bychom neměli záruku, že by bylo možné za Sazku získat takovou cenu jako nyní,“ řekl novinářům Novotný.

„Více než miliardový rozdíl mezi nabídkou Penty a cenou PPF a KKCG je dostatečně závažný, aby byla vypsaná nová soutěž. Argumenty o krizové situaci v Sazce a potřebě rychlého prodeje neobstojí. Tržby Sazky se vyvíjejí příznivě, což mimo jiné potvrdila ve svém prohlášení i Česká spořitelna, která má jako člen věřitelského výboru přístup k informacím o ekonomické situaci podniku,“ dodal Danko.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.