Další finanční krize už je na obzoru, varuje banka JPMorgan

Banka JPMorgan

Banka JPMorgan Zdroj: ctk

Od pádu americké banky Lehman Brothers uběhla dekáda a svět by se měl znovu připravovat na další finanční krizi. Předpovídá to banka JPMorgan Chase, kterou citovala agentura Bloomberg.

Dobrou zprávou podle banky je, že by krize, kterou očekává v roce 2020, neměla být tolik ničivou. Propad akciového trhu by měl podle analýzy JPMorgan dosáhnout 20 procent. Během poslední krize index S&P 500 ztratil 54 procent.

Současná situace na finančních trzích ovšem skýtá v porovnání s rokem 2007 nová rizika. Mezi ty prý patří hlavně nižší likvidita na trzích. Marko Kolanovic z JPMorgan již dříve dospěl k závěru, že jde o průvodní jev velkého posunu od aktivně řízeného investování k tomu pasivnímu v podobě sázky na akciové indexy, burzovně obchodované fondy a kvantitativní obchodní strategie.

Aktivní investoři se v případě propadů akcií snaží sázet na ty z jejich pohledu podhodnocené, a tím de facto přispět k nastartování jejich možného růstu. Těchto jedinců ale údajně ubývá.

„Trend snižuje schopnost trhu zabránit a zotavit se z velkých propadů,“ doplňuje výkonná ředitelka JPMorgan Joyce Changová. Jednotliví investoři podle odhadů JPMorgan svou aktivitou tvoří zhruba desetinu celkového objemu obchodů. Jiní analytici ale relevanci podobných černých scénářů snižují. "Není třeba malovat čerta na zeď, podle makrodat se globálnímu hospodářství daří dobře a má pozitivní výhled do budoucna," míní analytik BH Securities Štěpán Křeček.