Evropské burzy slaví rekord. Povzbudil je vývoj kolem brexitu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Britský premiér Boris Johnson
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Evropské akcie si sáhly na svůj historický vrchol. Pondělním ziskem indexu kontinentálních akcií Stoxx 600 o takřka půldruhého procenta prolomila evropská burza své dosavadní maximum z roku 2015 a prozatím nejvíce se odpoutala od předkrizových maxim v květnu roku 2007. Podle znalců trhu burziáni v první řadě kvitovali milník ve vývoji brexitu.

„Zvolení Borise Johnsona dává Británii dobré východisko provést brexit rychle. Právě nejasnosti kolem odchodu Británie z unie byly pro evropské akcie jedním z nejvýznamnějších negativních faktorů,“ uvádí akciový analytik České spořitelny Petr Bártek. Od počátku roku tak index kontinentálních akcií vydělal investorům bezmála 24 procent. To je kupříkladu stále méně, než dokázal od počátku roku posílit opačný břeh Atlantiku, tamní index S&P 500 dosud posílil o více než 25 procent.

Akciím rovněž pomohla páteční dílčí dohoda mezi Amerikou a Čínou ohledně cel. „Možná stojíme na startu série pozitivních impulzů pro akciové trhy v důsledku zlepšených očekávání firem, a potažmo i růstu investic,“ uvádí investiční šéf UBS Global Wealth Management pro CNBC. Uklidnění burz potvrdil i takzvaný index strachu VIX, který po víkendu propadl podle dat Thomson Reuters ke dvouletému minimu.

„Evropské akcie jsou momentálně vedle amerických stále relativně levné. Pokud se naplní očekávání trhu, že ECB nebude v příštích 12 měsících utahovat měnovou politiku, pak nabízí větší růstový prostor než Wall Street,“ uvádí domácí obchodník s akciemi, který si přál zůstat v anonymitě. Růst tržního apetitu po riziku přitom nezpůsobil úprk investorů z konzervativních adres.

„Pozoruhodné je, že i při takto silném zájmu o akcie se investoři nezbavují zlata ani evropských dluhopisů, které si drží své předchozí pozice, či dokonce mírně rostou,“ připomíná nestandardní chování investičních aktiv analytik Patria Finance Tomáš Vlk.