Goldman Sachs experimentuje se „sociálně prospěšným“ dluhopisem

USA - soud

USA - soud Zdroj: profimedia.cz

Banka Goldman Sachs se rozhodla experimentovat na poli financování sociálně prospěšných projektů. Spolu s radnicí New Yorku testuje využití „dluhopisů se sociálním dopadem“. Ty mají pomoct financovat lokální veřejné projekty, na které se jinak těžko shánějí peníze. Zda je novinka životaschopná, má napovědět první sociálními dluhopisy financovaný program, který má snížit počet recidivistů mezi mladými Američany. Upozornily na to Financial Times.

Investiční banka vydá „sociální“ dluhopisy za 9,6 milionů dolarů na projekt, který pracuje s mladými Newyorčany s kriminální minulostí. Jeho cílem je zabránit, aby se tito lidé opakovaně vraceli do vězení. Kolik Goldman Sachs zpátky za cenné papíry dostane, bude záviset na úspěchu programu.

Konkrétně: až když se podaří snížit počet recidivistů o 10 procent, dostane banka zpátky celou investici 9,6 milionů. Když se tento 10procentní cíl podaří překonat, dostane podle procent odstupňovaný „výnos“. Může ale dosáhnout maximálně 2,1 milionů dolarů.

Projekt dluhopisů vázaných na úspěch konkrétního sociálního programu chce hledat možnosti spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Má ale i své kritiky. Ti tvrdí, že tento způsob financování může vést k manipulacím a přikrášlování průběhu programu. Nebo se hodnotící kritéria nastaví tak, aby co nejlépe vyhovovali soukromému investorovi.

„Návratnost projektu je jasně ohraničená,“ namítá Alicia Glen z Goldman Sachs a upozorňuje na to, že případný dvoumilionový zisk pro banku odpovídá úsporám města, kvůli snížení kriminality a menším nákladům ve vězeňství, ve výši 20 milionů dolarů.

Financial Times upozorňují, že nový projekt Goldman Sachs zapadá do strategie banky vylepšit si svou image, která utrpěla zejména kvůli problematickému chování před vypuknutím finanční krize. Olej do ohně letos přilil bývalý výkonný ředitel banky . Ten svou rezignaci doprovodil dopisem, ve kterém o svém zaměstnavateli napsal, že je „morálně zbankrotovaný“ a hledí jen na vlastní zisk, nikoli na výnosy klientů.