Na výstavbu bydlení si chce nová vláda půjčit, zvýhodnit mají hypotéky pro mladé

Do koaličního prohlášení se dostal závazek Spolu postavit až deset tisíc nájemních bytů ročně.

Do koaličního prohlášení se dostal závazek Spolu postavit až deset tisíc nájemních bytů ročně. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Formující se vláda toho chce dosáhnout půjčkami a státními garancemi.
Aby to bylo vůbec možné, je podle odborníků klíčové, aby začal platit nový stavební zákon.
3
Fotogalerie

Krizi bydlení, v současnosti umocněnou rostoucími cenami energií, chce pravděpodobná nová vláda pod vedením Petra Fialy (ODS) řešit revidovaným stavebním zákonem, vlastní výstavbou i zvýhodněním hypoték. V koaliční smlouvě vychází budoucí kabinet zejména z předvolebního programu trojkoalice Spolu, a to i přesto, že má rezort místního rozvoje zřejmě připadnout šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi.

Do koaličního prohlášení se například dostal závazek Spolu postavit až deset tisíc nájemních bytů ročně. Formující se vláda toho chce dosáhnout půjčkami a státními garancemi. „Připravíme nové finanční nástroje na výstavbu dostupných nájemních bytů formou půjčky od Evropské investiční banky a garancí státu za úvěry,“ píše se v programu.

Aby to bylo vůbec možné, je podle odborníků klíčové, aby začal platit nový stavební zákon prosazený končící ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO). Ten má pomocí digitalizace i zavedení lhůt zrychlit stavební řízení. Budoucí koalice chce ale zákon, jehož účinnost má nabíhat postupně od ledna příštího roku, zásadně přepracovat. Zejména hodlá vrátit některé kompetence zpět samosprávám.

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?

Video placeholde
• Videohub

„Pokud dojde k úpravě této novely, tak nelze počítat ani s tím, že by platil původně avizovaný termín,“ domnívá se Tomáš Wildt z investiční společnosti Vihorev Group. „Už prvotní termín byl nerealisticky hodně napjatý s ohledem na to, jak složité bude vybudování nové organizační struktury superúřadu, jeho financování a začlenění, včetně nutné navazující elektronizace prostředí veřejné správy. Povolovací procesy se tak do této doby příliš nezrychlí,“ uvedl Wildt s tím, že pokud se zásadně nezrychlí povolování staveb, ostatní programové body zůstanou v rovině přání.

Budoucí vláda chce stavební zákon přepsat ve spolupráci s krajskými a obecními sdruženími, vyvážit se mají soukromé i veřejné zájmy. Hospodářská komora se změnami příliš nesouhlasí. „Budeme se snažit koalici přesvědčit, aby v případě, že přistoupí k úpravě stavebního zákona, v něm zůstalo co nejvíce prvků vedoucích ke zrychlení povolování staveb, k digitalizaci, koncentraci rozhodování a zkrácení lhůt,“ řekl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Na stavebníky míří v programu další opatření, například snížení DPH u výstavby a rekonstrukce bytů a domů. Program neříká, o kolik, koalice Spolu prosazovala snížení z patnácti procent na deset. Zkrátit se má také odpisová doba – na dvacet let.

Změny v oblasti bytové politiky chce chystaná koalice zastřešit novým zákonem o podpoře bydlení. Ten má pomoci obcím více stavět a uzákonit pravidla financování obecních bytových projektů. Stát má rovněž vysoutěžit typové bytové domy. „To, co nás stále nejvíce tíží, je dlouho trvající příprava a projednávání projektů,“ upozornil poslanec Martin Kupka (ODS), který za nápadem stojí. „Projekty bytových domů, které v soutěži vybere stát, budou splňovat všechny podmínky, ať budou v Aši, nebo v Rožnově pod Radhoštěm,“ dodal. Stát by měl také podle programu vykupovat nemovitosti a brownfieldy pro výstavbu bydlení, vybrané pozemky by měl stát převést na obce, které byty stavějí.

Pravicověji orientovaná vláda nechystá žádné nové dotační programy přímo pro obyvatele. Lidem má pomoci příslib na zavedení zvýhodněných hypoték na první bydlení. Program výslovně jmenuje snížení povinné spoluúčasti, příspěvek státu na spoluúčast a bonus za každé narozené dítě. Pomoci má také sestavení cenové mapy, která má určit výši obvyklého nájemného v dané obci. „Pokud město poskytne podnikateli pozemky pro výstavbu bytového domu, musí si být jisté, že byty budou pronajímány za férové nájemné v daném území. To je způsob, jak zajistit kvalitní dostupné bydlení,“ míní Kupka.