Inflace v eurozóně zrychlila nad cíl centrální banky, vzhůru ji tlačí hlavně ceny energií

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zrychlilo na 2,1 procenta z červnových dvou procent. Potvrdila to konečná zpráva Eurostatu. Míra inflace je tak především díky vyšším cenám energií nad dlouhodobým inflačním cílem Evropské centrální banky (ECB), která jej stanovila těsně pod dvěma procenty. Inflace se zvýšila již třetí měsíc za sebou a je tak nejvýše od prosince 2012.

V celé Evropské unii činilo meziroční tempo růstu cen 2,2 procenta, bylo tak o jednu desetinu procentního bodu vyšší než v červnu. V devíti státech unie tempo růstu polevilo, v šesti zůstalo beze změny a ve 13 se mírně zvýšilo.

Nejvyšší růst inflace v červenci vykázalo Estonsko, Lotyšsko a Belgie, nejmenší nárůst pak Řecko a Irsko.

V rámci eurozóny se v červenci nejvíce zvedaly ceny energií, a to o 0,89 procenta. Následovaly je služby, potraviny, alkohol a tabák. Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny potravin a energií, se v červenci meziročně zvýšila o 1,3 procenta.

Potvrzení růstu inflace je pro ECB dobrou zprávou. Centrální banka totiž oznámila záměr ukončit v závěru letošního roku program nákupů dluhopisů, kterým se snažila růst cen v eurozóně podpořit. Na příští rok pak ECB signalizovala, že by mohla zvýšit svou základní úrokovou sazbu.