Investoři jsou k dalším krokům ECB skeptičtí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Evropská centrální banka nabudila loni trh spuštěním kvantitativního uvolňování na podporu chřadnoucího evropského hospodářství. Výsledky jsou chabé. Dnešní zasedání ECB následuje po několikaměsíční masáži z úst prezidenta ECB Maria Draghiho, že ECB udělá vše pro to, aby dosáhla dvouprocentního inflačního cíle. Očekává se proto posílení podpůrných opatření. Ta ale trh marně vyhlížel už při prosincovém zasedání ECB. Kvůli tehdejšímu zklamání se tentokrát investoři drží zpátky.

Dluhopisové trhy předpokládaný zásah centrálních bankéřů reflektují vlažně. Výnosy vládních dluhopisů, které běžně s tištěním peněz a odkupy ECB klesají, stojí na místě. Výnosy problémových jižních zemí ve srovnání s německými dluhopisy (spready) od prosincového zasedání ECB dokonce narostly. Spread španělských desetiletých dluhopisů stoupl o 0,89, italských o 0,33 a portugalských o 0,27 procenta.

„Investoři se minule spálili, tak se nyní drží zkrátka,“ citoval deník Financial Times Jamese McCanna, evropského ekonoma společnosti Standard Life. „Obecně se předpokládá, že ECB dnes svoji politiku ještě více uvolní. Nevíme ale, jak moc.“

Společná evropská měna oslabovala celý týden a včera euro spadlo pod úroveň 1,10 dolaru za euro. Po prosincovém zasedání ECB a zklamání trhu euro posílilo o čtyři procenta. Dnes zasedá také rada České národní banky. Ta se na minulém zasedání zavázala držet oslabenou korunu v okolí 27 korun za euro až do roku 2017.

Někteří analytici spekulují o zavedení negativních sazeb, to se ale zatím nezdá být na pořadu dne. „Záporné sazby dle našeho názoru v tuzemském sektoru zavedeny nebudou,“ říká Jakub Seidler z ING.