Irsko zlikviduje banku Anglo Irish

Irské oslavy

Irské oslavy Zdroj: ctk

Irská vláda na mimořádném zasedání v noci na včerejšek schválila legislativu, která umožní likvidaci nástupnické banky po Anglo Irish Bank (AIB). Zákon nad ránem schválily obě komory parlamentu a podepsal prezident. V průběhu dne pak krok posvětila Evropská centrální banka (ECB). Dohodou s ECB se Dublinu během deseti let sniží náklady na obsluhu dluhu o 20 miliard eur.

Nová legislativa irské vládě umožní restrukturalizovat jednu z nejkontroverznějších záchran bankovního domu. Podle plánu přestane nástupnická společnost AIB, která se dnes jmenuje Irish Bank Resolution Corporation (IBRC), existovat a její dluh bude převeden na dlouhodobé dluhopisy, které nahradí současný dlužní úpis.

Celý plán má umožnit rozložení splátek dluhu AIB do delšího období, což uleví irské státní kase. Většina bilance IBRC po likvidaci přejde na irskou centrální banku. Do současné doby stálo splácení dluhu AIB irskou pokladnu a daňové poplatníky 3,1 miliardy eur ročně a další splátka připadá na konec března.

Zákon byl narychlo protlačen schvalovacím řízením v režimu legislativní nouze poté, co se ve středu dostaly na veřejnost informace o probíhajících jednáních mezi irskou vládou a ECB. Ta nakonec požadavku irské vlády vyhověla. Souhlas s restrukturalizací závazků znamená, že Irsko bude moci splácet miliardové závazky déle a příští rok by se mělo vrátit na kapitálové trhy.

Irský premiér Enda Kenny řekl, že AIB i stavební spořitelna Nationwide, kterou IBRC také vlastní, měly z irského finančního trhu zmizet dávno. „Bez nákladů na záchranu bank by bylo dnešní zadlužení Irska nižší než Německa, dodal Kenny.

AIB patřila k nejaktivnějším bankám při úvěrování spekulantů a developerů na realitním trhu. Splasknutí realitní bubliny přineslo až padesátiprocentní pokles cen.

Kvůli obecné záruce za bankovní sektor musí Irsko splácet dlužní úpis ve výši asi 28 miliard eur. Ten měl být původně splacen v roce 2023, ale převedením tohoto závazku na státní dluhopisy bude možné splácení rozložit až na 40 let. Celkový dluh Irska včetně úroků teď dosahuje asi 48 miliard eur.