Kellner opustí Generali nejdříve za dva roky

Petr Kellner - koláž

Petr Kellner - koláž Zdroj: kolaz e15

Plán, podle něhož by český podnikatel Petr Kellner mohl se svou skupinou PPF začít už letos vycouvávat ze společného pojišťovacího holdingu s italskou Generali, podle informací deníku E15 padl.

Kellner uvažoval o tom, že by nemusel čekat až do roku 2014, kdy může uplatnit opci na prodej své části Generali PPF Holdingu, ale že by už od letoška podíl PPF prodával italským partnerům v několika etapách. Přítrž takovému postupu učinila současná krize eurozóny – Generali a její akcionáři včetně Mediobanky se nyní soustředí na očekávané posilování vlastního kapitálu a představa, že by už mohli začít vyplácet nejbohatšího Čecha, není reálná.

Zároveň se potvrzuje předpoklad, že ani další zhodnocení Kellnerových investic díky společnému podniku Generali PPF Holdingu s ruskou VTB není na pořadu dne. Italové a Rusové rozhovory kvůli složité ekonomické situaci odložili a druhá největší ruská banka oznámila, že ještě minimálně rok a půl nebude spěchat s konsolidací vlastních pojišťovacích aktiv. Rusové, Italové a Češi přitom ještě loni plánovali, že spojí síly právě při dobývání ruského pojišťovnictví. Pro Kellnera to mohla být příležitost, jak vyřešit svůj dlouhodobý problém jako minoritního akcionáře pojišťovny Ingosstrach, kde dál vede bitvu s ruským oligarchou Olegem Děripaskou. Menšinový podíl PPF Investments v Ingosstrachu by byl také převeden do společného podniku s ruskou státní bankou a Kellner by nakonec fakticky inkasoval peníze i za jeho prodej. Teď je ale otázkou, zda se něco takového vůbec bude realizovat do roku 2014, kdy by Kellner mohl konečně svou opci uplatnit.

Kellnerova PPF drží ve společném holdingu s Generali 49 procent. Sama italská pojišťovna odhadovala zhruba před rokem hodnotu tohoto podílu na 2,5 až tři miliardy eur. Kromě úvah o odchodu ze společného holdingu, který je ve vztahu s Italy tím hlavním tématem, se Kellner také postupně zbavuje svého malého podílu v samotné Generali. Kellner, pro kterého zůstává ruský trh nejdůležitější, se nyní soustředí na aktivity v jiných oborech – maloobchodu, bankovnictví, těžbě drahých kovů a nemovitostech.