Kellner vstupuje do Monety, chce ji spojit s Air Bank a Home Creditem

PPF

PPF Zdroj: profimedia.cz

Po několika letech se může český bankovní trh dočkat zásadních majetkových změn. Skupina Home Credit, vlastněná PPF Petra Kellnera, v pondělí ráno oznámila záměr koupit čtvrtinový podíl v Moneta Money Bank. Ta by podle představeného plánu měla naopak od PPF koupit Air Bank a český a slovenský Home Credit.

 

Podle portfolio manažera Cyrrus Tomáše Pfeilera je cílem PPF dostat se do Monety, která má roztříštěnou akcionářskou strukturu. "Kdyby získala okolo 25 procent, tak získá v bance kontrolu," dodává Pfeiler s tím, že se dá očekávat, že PPF bude podíl postupně navyšovat. Druhý největší akcionář Monety, jímž je fond Chase Nominees Limited má méně než 20 procent. a po naředění by klesl pod 15 procent. PFF by se tak mohla navíc otevřít cesta k výkupu dalších podílů.

Transakce není zdaleka u konce. Na scénáři se dohodla zatím vedení obou subjektů, budou jí teprve představovat důležitým investorům a dohodu musí schválit valné hromady všech zúčastněných firem. 

Transakcí by vznikla dvojka na trhu spotřebitelských půjček a třetí banka podle velikosti sítě. Hodnota zamýšlené transakce je 19,75 miliardy korun.

V tomto týdnu plánuje vedení Monety setkání s akcionáři v Londýně, Bostonu a New Yorku. Uzavření transakce předpokládá 1. července 2019 a je podmíněno dokončením due dilligence (hloubkovou kontrolou) a získáním souhlasu příslušných regulátorů.

Podle dohody by Home Credit měl podíl 24,48 procenta, z toho PPF 21,7 procenta a Emma Capital Jiřího Šmejce 2,8 procenta. Zbylý tříčtvrtinový podíl Monety má roztříštěnou vlastnickou strukturou, která vznikla po odchodu americké finanční skupiny General Electric a vstupu finančního ústavu na burzu.

Akcionářská struktura Moneta Money Bank k 30. září:

AkcionářPodíl na základním kapitálu
Chase Nominees Limited18,73%
J.P. MORGAN BANK LUXEMBOURG S.A.4,66%
STATE STREET BANK AND TRUST COMPANY4,66%
UBS Switzerland AG4,33%
GIC PRIVATE LIMITED3,96%
Nortrust Nominees Limited2,90%
AMERICAN FUNDS DEVELOPING WORLD GROWN AND INCOME F2,82%
BROWN BROTHERS HARRIMAN (Luxemburg) S.C.A.  2,56%
RBC lnvestor Services Trust1,96%
Morgan Stanley and Co International PLC1,71%
Brown Brothers Harriman Co.1,48%
Goldman Sachs Funds1,47%
Raiffeisen Bank International AG1,18%
KUWAIT INVEST AUTHORITY1,18%
SOCIETE GENERALE SA1,11%
UniCredit Bank Hungary Zrt.1,06%

Home Credit by získal 165,6 milionu nově vydaných akcií Monety v hodnotě 13 miliard korun. Zároveň Moneta zaplatí skupině Home Credit ještě 6,75 miliardy korun v hotovosti. Na platbu v hotovosti si však Moneta bude muset půjčit od investorů.

Podle vyjádření šéfa Monety Tomáše Spurného pro Financial Times by navýšení počtku zákazníků o milion mělo vést k výraznému posílení banky na trhu. Připustil, že kupovaná aktiva můžou být kvůli povaze úvěrů rizikovější, jsou ale také ziskovější.

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Skupina na konci minulého roku vlastnila aktiva v hodnotě přesahující 38 miliard eur (necelých 980 miliard korun).

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF Financial Holdings. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Jiřím Šmejcem.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016, jméno se z dřívějšího GE Money Bank změnilo v souvislosti se vstupem banky na burzu v květnu téhož roku. Finanční ústav je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.