Komerční banka dostala pokutu 1,8 milionu za únik choulostivých dat

ilustrační foto

ilustrační foto

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) udělil penzijnímu fondu Komerční banky (KB) pokutu 1,8 milionu korun za to, že v červenci nezabránil úniku osobních dat 45 tisíc zájemců o penzijní spoření. Uvedl to server ihned.cz. Rozhodnutí o pokutě je již pravomocné.

„Uložili jsme pokutu za to, že společnost zpřístupnila osobní údaje nejméně 45.645 zájemců o penzijní spoření,“ řekla serveru mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková. Mluvčí Komerční banky i KB Penzijní společnosti Monika Klucová uvedla, že fond proti rozhodnutí rozklad nepodal.

Úřad již dříve konstatoval jeho pochybení. Média v červenci uvedla, že bylo možné dostat se přes internetové bankovnictví Komerční banky k osobním údajům evidovaných potenciálních zájemců o penzijní spoření v KB Penzijní společnosti. Přístupné záznamy obsahovaly například jméno, adresu, rodné číslo a telefon. Údajně tak bylo možné i provádět změny záznamů.

Banka následně přístup do databáze zablokovala, za chybu podle ní mohl dodavatel informačního systému. KB v červenci prohlásila, že chyba ve webové aplikaci penzijní společnosti nevedla k žádnému ohrožení bezpečnosti nebo úniku informací o bankovních účtech klientů.