Komerční banka zvýšila svůj meziroční zisk o více než 40 procent

Komerční banka, pobočka U Průhonu

Komerční banka, pobočka U Průhonu Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Komerční banka, pobočka U Průhonu
Komerční banka, pobočka U Průhonu
Komerční banka, pobočka U Průhonu
4
Fotogalerie

Komerční bance stoupl za letošní tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 40,7 procenta na 8,6 miliardy korun. Bance vzrostly úvěry i vklady klientů. Čisté provozní výnosy za prvních devět měsíců vzrostly meziročně o 1,3 procenta na 22,6 miliardy korun. Provozní náklady klesly o 0,7 procenta na 11,4 miliardy korun. Société Générale, která je většinovým vlastníkem Komerční banky, ve třetím čtvrtletí téměř zdvojnásobila zisk na 1,6 miliardy eur (41 miliard korun).

„Čistý zisk překonal i ty nejvyšší analytické odhady,“ řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. K pozitivnímu překvapení přispěly podle něj zejména nižší náklady rizika, které souvisí s rozpouštěním rezerv. K výsledku přispěl i nárůst výnosů z poplatků a provizí. Finančnímu domu pomáhá značná nákladová disciplína, dodal. Akcie KB na pražské burze v 10:00 rostly o 2,5 procenta na 910 korun.

Ve středu Komerční banka sdělila, že valná hromada písemnou formou schválila vyplatit z nerozděleného zisku za roky 2019 a 2020 dividendu 4,535 miliardy korun, tedy 23,86 koruny na akcii. O návrhu akcionáři hlasovali elektronicky od 18. října do 2. listopadu. Dividendu banka určila v souladu s omezeními, která ČNB stanovila letos v březnu. V příštím roce už zpřísněná pravidla neplatí, a finanční dům by tak podle analytika Cyrrusu Tomáše Pfeilera měl vyplatit vyšší dividendu, odhadem 42 korun na akcii.

Celkové úvěry klientům vzrostly meziročně o 4,7 procenta na 724,8 miliardy korun, a to převážně vlivem růstu objemu úvěrů na bydlení, které se zvýšily o 8,9 procenta. Spotřebitelské úvěry pak podle banky s ohledem na nejistotu a omezení související s pandemií o procento klesly. Úvěry podnikům a ostatním subjektům stouply o 1,6 procenta.

Vklady klientů stouply meziročně o 12,1 procenta na 1043,1 miliardy korun. Podle banky zaznamenaly silný růst vklady jednotlivců i podnikových klientů, s výjimkou velkých korporací.

Navzdory růstu objemu úvěrů i vkladů se čisté úrokové výnosy snížily o 4,7 procenta na 15,3 miliardy korun, a to v důsledku prudkého poklesu úrokových sazeb po vypuknutí pandemie v minulém roce, uvedla banka. Čisté poplatky a provize se zlepšily o osm procent na 4,2 miliardy korun, podle banky díky příjmům z křížového prodeje, poptávce korporátních klientů po službách na dluhových kapitálových trzích a oživení ekonomické aktivity ve srovnání s loňským rokem. Čistý výsledek z finančních operací tři miliardy korun byl meziročně vyšší o 33,2 procenta. Výnosy z dividend a ostatní výnosy klesly o 5,3 procenta na 160 milionů korun.

Provozní náklady bance klesly i přesto, že náklady na povinné odvody do Fondu pro řešení krize a Fondu pojištění vkladů stouply o 10,6 procenta. Úspory zaznamenaly personální i administrativní náklady. Průměrný počet zaměstnanců poklesl téměř o pět procent na 7705. Výše odpisů byla meziročně vyšší, což odráželo pokračující investice do digitalizace.

Celkový vlastní kapitál se ve srovnání se začátkem roku zvýšil o 8,6 procenta na 127,2 miliardy korun.

Zisky rostou i konkurenčním bankám. České spořitelně stoupl za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 36,3 procenta na 10,8 miliardy korun. Čistý zisk Monety Money Bank letos za tři čtvrtletí stoupl meziročně o 51,2 procenta na 2,897 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala ve stejném období čistý zisk 5,7 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 41,4 procenta.

Francouzská banka Société Générale, která je většinovým vlastníkem české Komerční banky, ve třetím čtvrtletí téměř zdvojnásobila čistý zisk na 1,6 miliardy eur (zhruba 41 miliard korun) z 862 milionů eur před rokem.