Kontokorent, kreditka a krátkodobé půjčky: jak se bezpečně vypořádat s nedostatkem financí?

Zdroj: Unplash.com

S náročnou dobou přicházejí i úvahy, jak pokrýt krátkodobý nedostatek financí. Na trhu najdete spoustu produktů, jež se nabízí k platbě nárazových výloh v době finanční tísně. Mohou vám pomoci překonat jak zásadní položky rodinného rozpočtu, tak i ty méně důležité.

Půjčky na náhlé výdaje

Podle starších statistik nemá až čtvrtina českých domácností nutnou rezervu pro náhlé výdaje, které mohou nastat. V poslední době se kvůli krizi související s koronavirem a nízké zaměstnanosti toto číslo patrně zvýšilo. Část rodin musela totiž rezervami pokrýt základní výdaje, kam spadá třeba bydlení či strava.

Přitom ale rodinám nezbývají peníze na situace, kvůli kterým bývá tvorba finančního polštáře zamýšlená a které mohou zásadním způsobem ovlivnit komfort rodiny. Jedná se o různé poruchy v domácnosti, rozbitý spotřebič, auto, ale také třeba nemoc některého z členů rodiny či zvířete nebo nepojistitelné škody v domě. 

V krajním případě rodiny sahají po půjčkách v případě zájmu o koupi významnějšího daru, zážitku nebo zábavního vybavení, protože díky půjčce mohou cenu těchto předmětů rozdělit do několika menších splátek.

Kontokorent: povolené přečerpání účtu

Povolený debet na platební kartě spojené s vlastním běžným účtem je patrně jednou z nejčastějších metod půjčování peněz. Jeho výhodou je připravenost peněz na účtu vždy, když je potřebujete. Půjčit si můžete velmi nízké částky, například na běžný rodinný nákup, nebo na zaplacení účtů v případě, že nemáte k dispozici jiné zdroje. 

Jelikož se jedná o doplňkový produkt k běžnému účtu, peníze lze použít jednoduše jeho přečerpáním. Splátka kontokorentu pak probíhá dorovnáním účtu na nulu a výše. Výhodou kontokorentu je možnost opakovaného použití v rámci úvěrového limitu. Kontokorent je možné kdykoli splatit a zase si z něj vypůjčit. Nezapomínejte, že s výší půjčené částky stoupá i úrok, který musíte každý měsíc zaplatit.

Krátkodobá půjčka: rychlá, ale ne vždy výhodná

Mimo to je tu také možnost srovnání půjček obvyklého charakteru, kdy vám instituce pošle peníze na váš vlastní účet, nebo vám je vyplatí v hotovosti. Jedním z nejmenších produktů je právě krátkodobá půjčka, jejíž název sám o sobě napovídá, že jde o rychlé vypůjčení peněz na krátkou dobu. Také v rámci této kategorie se vyplatí srovnáním půjček zabývat, protože rozpětí služeb a cen v této kategorii bývá tak široké, že je snadné se napálit.

Krátkodobé půjčky poskytují většinou nebankovní instituce a jejich doba splatnosti se obvykle pohybuje okolo 30 dnů, nanejvýš jeden rok. Peníze si lze půjčit už na jeden jediný den. Čím dříve jej však splatíte, tím menší poplatky a úroky vám budou naskakovat. Objem půjčovaných peněz taktéž tvoří spíše nižší částky.

Ke krátkodobým půjčkám se obvykle váží vysoké sazby úroků i RPSN a také vysoké poplatky, například za zpoždění se splácením, ale nemusí to být pravidlem. Výše úroků a další podmínky se liší mezi jednotlivými společnostmi, a proto je třeba srovnávat a dostatečně se informovat ještě předtím, než poskytovateli cokoliv podepíšete. 

Kreditní karta: vždy po ruce

Třetí možností použití cizích prostředků k nákupu služeb a zboží je kreditní karta, kterou lze získat velice snadno. Některé instituce ji nabízejí v balíčku s jinými službami, například ke koupi elektroniky na splátky nebo dalšího vybavení. Mnoho takových kreditních karet nebývá ihned aktivní a je tak možné si kartu po dobu její platnosti uschovat do chvíle, kdy ji budete skutečně potřebovat. Je ale samozřejmě možné pořídit si kreditní kartu v běžné bance, a to za velmi výhodných podmínek.

Získáváte tak možnost “přenosného” úvěru, který můžete, ale nemusíte využívat. Některé kreditní karty také umožňují využívat určité výhody a slevy a navíc mají různě dlouhá bezúročná období - počet dní, během nichž lze využívat kartu prakticky bezplatně. Za tuto dobu vám instituce účtuje pouze peníze, které jste si reálně půjčili. 

Mezi výhody kreditky patří možná přenositelnost. Kreditku můžete půjčit dětem či partnerovi, například na zaplacení nákupu, večeře či služeb. Jsou vhodné pro lidi, kteří nemají tendence příliš utrácet. Závislost na kreditkách se může otočit v kolotoč neustálého vybírání a splácení, z nějž se obtížně vyskakuje.

Nyní už víte, jak můžete krátkodobý nedostatek financí řešit. Ať už vás zaujal jakýkoliv produkt, mějte na mysli, že úvěr jakéhokoliv charakteru je velký závazek. Proto se k půjčkám obracejte jen v nevyhnutelných situacích a vždy se ujistěte, že budete mít na splátky. Vyhnete se tak spoustě nepříjemných potíží.