Kreditní karty a vše o nich. Kdo s nimi dovede zacházet, vydělá. Ostatní nechť platí „debetkou“

Online platba

Online platba Zdroj: Profimedia

Platební karty Mastercard
platební karta
Ilustrační foto
Platební karty
Twisto balíček
10
Fotogalerie

Ne každá platební karta je „kreditka“, jak se někteří domnívají. Kreditní karta je specifický úvěrový produkt, který umí být užitečný pro ty, kteří mu rozumí a nenakupují spontánně.

Rozdíl mezi debetní a kreditní kartou je zásadní – při placení debetní kartou využíváte vlastní peníze, při placení „kreditkou“ využíváte peníze banky! Jinak řečeno, platíte penězi čerpanými z úvěrového limitu a jednou je budete muset vrátit. Pokud tak učiníte v tzv. bezúročném období, vrátíte jen to, co jste si půjčili.

Debetní kartu proto také automaticky dostanete k běžnému účtu, o tu kreditní si musíte požádat. Žádost vám pak musí být schválena, je to podobné jako s úvěrem.

Teď pozor, jako úvěrový produkt jsou kreditní karty drahé. Příklad: roční úroková sazba 23,99 procenta, RPSN 30,01 procenta. Kreditní karta je tedy dražší, než kontokorent (přečerpání účtu), ale zase poskytuje bezúročné období, například až 55 dnů.

Jen pro disciplinované

Kreditní karta není pro ty, kteří nakupují spontánně nebo jen proto, že narazí na neodolatelnou slevu. Po zúčtovacím období dorazí výpis, kdy dostanete dvě možnosti – zaplatit celou vyčerpanou částku, nebo tzv. minimální splátku. Minimální splátkou si de facto oddálíte splatnost dluhu a de facto platíte jen úroky. Zhruba 1/3 minimální splátky jde na snížení dluhu, 2/3 jsou úroky.

Kreditka umí být prospěšná těm, kteří s ní umí zacházet. Karty existují všelijaké, univerzální i specificky orientované na úzký segment zákazníků. Proto, pokud budete kreditní kartu zvažovat, zjistěte si co nejvíce informací a projděte ceníky.

Zvažte k čemu budete kartu využívat, kde budete platit a komu. Zda budete například cestovat a platit v zahraničí, nakupujete hlavně na internetu, nebo za benzín...

Karty zpravidla nejsou bez poplatku. Na druhou stranu vrací procenta z plateb, nabízí výhody a slevy v rámci partnerských programů, ale také třeba možnost využívat pojištění, které se ke kartě váže.

Kreditní karty Style a Deluxe

Karty od Raiffeisenbank, které poskytují bezúročné období 55 dní (úroky). Obě karty vrací 1 procento ze všech plateb, karta Style až do výše 129 korun, karta Deluxe vrátí až 250 korun měsíčně. Poplatky se pohybují od 0 do 199 korun a závisí na tom, zda máte eKonto, viz ceník. Součástí karet je pojištění prodloužené záruky, garance nejnižší ceny, osobních věcí a zneužití karty.

Kreditní karta Mall

Vydavatelem karty Mall je opět Raiffeisenbank. Karta poskytuje bezúročné období 55 dní (úroky), vrací 2 procenta z plateb na internetu a v zahraničí až do výše 500 korun, respektive 700 korun měsíčně, pokud máte současně běžný účet. Poplatek za kartu činí 50 korun měsíčně.

S kartami od Raiffeisenbank můžete čerpat slevy u obchodníků (Premium RB Club).

Kreditní karty MoneyCard

Karty MoneyCard od Monety poskytují bezúročné období 50 dní (úroky). Vrací 5 procent zpět z každého nákupu ve vybraném balíčku výhod až do 500 korun měsíčně (elektronika, cestování a sport, atd.). Dále lze získat slevy u obchodníků (bene+). Karta existuje i ve variantě Gold, poplatky za karty se pohybují od 0 do 99 korun, viz ceník.

Kreditní karta Premium od ČSOB

Karta pro náročné, poskytuje bezúročné období až 55 dnů i na výběry z bankomatů a výrazně nižší úrokovou sazbu 7,9 procenta ročně (RPSN 8,2 procenta) a další benefity včetně pojištění storna letenek a zájezdů a prodloužené záruky na zakoupené zboží (podmínky). Karta je zdarma k ČSOB Premium, jinak za 450 korun měsíčně, viz ceník.

Kreditní karty od mBank

mKreditka je k mání ve dvou variantách, obě nabízí bezúročné období až 54 dní (úroky). E-shopová mKreditka vrací 2 procenta z nákupů na internetu na spořicí účet, mKreditka Plus vrací 1 procento a 2 procenta v zahraničí. Poplatky jsou od 29 do 59 korun měsíčně, viz ceník.

Kreditní karta od Hello bank!

Hello kreditka nabízí bezúročné období 55 dní. Karta vrací jedno procento z plateb, nejvýše 500 korun měsíčně. Poplatek za kartu je 50 korun měsíčně. Ke kartě si můžete sjednat i různé druhy pojištění.

Twisto

Twisto není klasická kreditní karta, ale v principu funguje stejně. Bezúročné období činí až 45 dní, náklady na odložení platby najdete zde. Čím menší částku si odložíte, tím vyšší RPSN. S Twistem můžete platit online u vybraných e-shopů nebo kartou kdekoli. U účtu za 99 korun vrací Twisto 3 procenta plateb v zahraničí.

Díky Twisto kartě můžete dosáhnout i na 2procentní vratku ze všech nákupů, stačí platit Twistem a vyúčtování Twista uhradit online kartou Mall nebo mKreditkou. 

Kreditní karta není pro každého

Kreditní karta je nástroj, který není pro každého. Je to onen pověstný dobrý sluha, ale zlý pán. Proto buďte obezřetní a zjišťujte si informace. Ve správných rukou převýší výnosy plynoucí z používání kreditky její náklady.