Lidí s penzijním připojištěním pořád ubývá

Na důchody se státu nedaří vybírat dost peněz, za pět měsíců chybí 18 miliard korun

Na důchody se státu nedaří vybírat dost peněz, za pět měsíců chybí 18 miliard korun Zdroj: profit

Vývoj klientů penzijních fondů
Vláda znárodnila soukromé penzijní fondy a zavedla rovnou daň,aby hned poté přišla s dodatečnýmidaněmi a nyní zákonem o francích– ekonomickým změnám vlády, které symbolizuje premiér Viktor Orbán, chybí jakákoli strategie, soudí mnozí experti. Karikatura vystihujezmatečnost situace – stříhání psa místo ovce
Penzijní fondy
4
Fotogalerie

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci prvního čtvrtletí spořilo 4,519 milionu lidí. Bylo to o 17 tisíc méně než na konci roku 2016. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

V transformovaných fondech, kam už lidé nemohou vstupovat, bylo 3,928 milionu lidí. To bylo o 71 tisíc méně než na konci roku 2016. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má 590 tisíc lidí, o 53 tisíc více než loni v prosinci.

Za první čtvrtletí činil objem vyplácených státních příspěvků na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření 1,7 miliardy korun. Průměrný měsíční státní příspěvek na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření vzrostl proti konci roku 2016 o dvě koruny na 129 Kč. Průměrný měsíční státní příspěvek vyplacený na penzijní připojištění činil 125 korun (nárůst o korunu) a na doplňkové penzijní spoření 158 korun (nárůst o dvě koruny).

Vývoj počtu klientů penzijních fondů v milionech

Vývoj klientů penzijních fondůVývoj klientů penzijních fondů|E15

Pramen: Ministerstvo financí

Objem příspěvků účastníků penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření v tomto období dosáhl 8,6 miliardy korun. Celkový průměrný měsíční příspěvek účastníka vzrostl proti konci roku 2016 o 24 korun na 644 korun. Průměrný měsíční příspěvek účastníka stoupl o 23 korun na 629 korun a účastníka doplňkového penzijního spoření o devět korun na 750 korun.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

Lidé se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Z původních 44 fondů jich zbylo devět.