Majetek Čechů v podílových fondech letos vzrostl o 44 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl za tři čtvrtletí o 44,3 miliardy na 367,2 miliardy korun. V samotném třetím čtvrtletí ale klesl o 190 milionů korun, uvádí Asociace pro kapitálový trh (AKAT).

„Pokles ve třetím kvartále byl způsoben jednak letní sezonou, kdy je obecně nižší aktivita klientů, a také nízkou výnosností peněžních a strukturovaných fondů,“ komentoval čísla ředitel finanční skupiny Chytrý Honza Jiří Paták. Celkový růst je podle něj pozitivní zprávou pro trh.

„Češi konečně začínají chápat, že úspory by měly ležet tam, kde se skutečně zhodnocují. Ukládání peněz na běžných účtech, spořicích účtech, stavebním spoření a životním pojištění nyní nedává pro investory smysl. Přesun peněz do podílových fondů tak určitě bude pokračovat i nadále,“ dodal.

„Na západních trzích mají mnohem větší podíl 'čisté' strategie, tedy zejména akciové fondy. Ale popularita smíšených fondů je pochopitelná. Běžný klient spí klidněji, když má akciovou část portfolia schovanou uvnitř konzervativně se tvářícího fondu,“ řekl analytik poradenské firmy Partners Aleš Tůma.

Podle asociace drží 79 procent majetku fyzické osoby a 21 procent právnické osoby. Za celý loňský rok majetek ve fondech stoupl o 51,9 miliardy na 322,9 miliardy korun.

Majetek v českých podílových fondechMajetek v českých podílových fondech | ctk

Růst se letos projevil zejména u smíšených fondů (o 27,2 miliardy korun), dluhopisových fondů (o 10,9 miliardy korun) a akciových fondů (o 7,6 miliardy korun). Pokles zaznamenaly fondy peněžního trhu (o 3,8 miliardy korun) a strukturované fondy (o 3,3 miliardy korun).

Trvající růst majetku v dluhopisových fondech je podle Tůmy poměrně překvapivý. České státní dluhopisy se totiž ve třetím kvartálu poprvé v historii dostaly do záporných sazeb. Pro konzervativní investory jsou tak dluhopisy mrtvá investice, podotkl.

Nejvíce peněz je ve smíšených fondech (130,9 miliardy) a dluhopisových fondech (114,5 miliardy korun). Hodnota majetku v zahraničních fondech stoupla o 17 miliard na 179 miliard. Domácí fondy vykázaly růst o 28 miliard Kč na zhruba 188 miliard korun.

Mezi pětici největších zprostředkovatelů domácích a zahraničních podílových fondů v Česku patří skupina ČSOB s majetkem klientů 97 miliard Kč, skupina České spořitelny s 94,2 miliardy, skupina Komerční banky s 51,5 miliardy korun, skupina UniCredit Bank s 26,9 miliardy korun a společnost Conseq s 22,5 miliardy korun.