MBank nalije do evropských fintech start-upů přes miliardu

mBank

mBank Zdroj: profimedia.cz

mBank (ilustrační foto)
mBank
mBank
4
Fotogalerie

Českým novátorům v branži technologických inovací bankovního byznysu se ještě během prvního čtvrtletí otevře další zdroj financování.

 

Do nejnadějnějších fintechových start-upů napříč regionem střední a východní Evropy hodlá investovat fond polské mBank. Finančníci jsou připraveni utratit za začínající projekty padesát milionů eur, zhruba 1,25 miliardy korun. Valnou část této sumy protočí fond mezi start-upisty prostřednictvím mAcceleratoru v příštích třech až pěti letech.

„Fond bude otevřený rovněž pro investování do zajímavých českých a slovenských fintechových start-upů, možná celková investovaná suma bude dána zajímavostí investičních příležitostí,“ uvádí mluvčí mBank Pavel Vlček. Potenciálním cílem mají být pro polský fond primárně projekty s globálním zásahem, investičním horizontem má být zhruba jedno desetiletí.

Investiční fond povede tandem manažerů banky, viceprezident a šéf IT mBank Jarosław Mastalerz a Wojciech Chmielewski, současný ředitel strategie polské finanční skupiny.

Hlavními kritérii výběru projektů má být podle banky vedle předpokládané doby návratnosti investice také integrovatelnost do podnikového byznysu. Fond mBank není v Evropě ojedinělý, obdobný projekt představila v roce 2014 španělská banka Santander. Její inkubátor InnoVentures má k dispozici 200 milionů dolarů.


Vše o fintechu čtěte zde >>>


Polsko vede regionální fintech. Podle poradenské společnosti Deloitte přesahuje velikost jeho trhu s finančními inovacemi 850 milionů eur. Středoevropskou dvojkou je s bezmála dvěma sty miliony eur Česko. „Nejvíce investic putuje do peer-to-peer půjček, on-line plateb, pojištění, automatizace finančních operací a obchodování na finančních trzích,“ vypočítává vedoucí partner poradenských služeb Deloitte Pavel Šiška.

Více o tématu se dočtete v novém magazínu E15 Premium, který vychází 27. února.