Na Robinhood padla žaloba kvůli sebevraždě mladého investora

Platforma pro investování Robinhood čelí dalším potížím.

Platforma pro investování Robinhood čelí dalším potížím. Zdroj: Profimedia

Po kritice, že místo malým investorům pomáhá navzdory svému názvu spíš těm velkým, čelí žalobě rodičů dvacetiletého Američana, který si vzal loni život kvůli domnělému bankrotu.
Problémem podle rodičů zesnulého Alexe je, že velká část investorů nemá potřebné zkušenosti či vědomosti, aby s tak složitými finančními instrumenty mohla obchodovat.
3
Fotogalerie

Platforma pro investování Robinhood čelí dalším potížím. Po kritice, že místo malým investorům pomáhá navzdory svému názvu spíš těm velkým, čelí žalobě rodičů dvacetiletého Američana, který si vzal loni život kvůli domnělému bankrotu. Píše o tom server BBC. Zesnulým je Alex Kearns, který si chybně myslel, že se zadlužil o stovky tisíc dolarů. Jeho rodiče ve své žalobě na Robinhood kritizují zákaznický servis platformy.

Dvacetiletý aspirující finančník Alex Kearns začal investovat ještě v době, než dostudoval vysokou školu. Od začátku koronakrize přes aplikaci Robinhood nakupoval takzvané opce, což je vysoce riskantní finanční nástroj, v rámci něhož si kupující domlouvá obchod, který provede v budoucnosti. 

Problémem podle rodičů zesnulého Alexe však je, že velká část investorů nemá potřebné zkušenosti či vědomosti, aby s tak složitými finančními instrumenty mohla obchodovat. Když si pak jednoho dne Kearns otevřel svůj účet, zjistil, že ho má zablokovaný a jeho bilance se ocitla v minusu 730 tisíc dolarů, v přepočtu přes 15,5 milionu korun. Student následující den ve tři hodiny ráno od platformy obdržel email s žádostí o urychlenou platbu ve výši více než 170 tisíc dolarů. Alex v následujících hodinách prosil zákaznický servis o vysvětlení, nikdo však nereagoval. Ještě téhož dne jeho rodiče zjistili, že si vzal život.

„Platforma neposkytuje žádnou on-line službu, v rámci níž by zákazník dostal odpovědi na své otázky,“ řekl nejmenovaný právník rodiny zesnulého pro CBS News. Robinhood navíc podle něj způsobil nedorozumění, když nezohlednil, že Alex měl na účtu další opce, které ztrátu kryly. Žaloba obviňuje Robinhood z nekalých obchodních praktik a z emocionálních následků způsobených nedbalostí. 

Společnost Robinhood prohlašuje, že její misí je demokratizace finančního trhu a jako slogan používá heslo „We are all investors“, tedy „My všichni jsme investoři“. Ve svém prohlášení pro BBC zároveň uvedla, že smrti studenta velmi lituje a že od června vylepšila svou „nabídku opcí“, která nově zobrazuje i kupní sílu klienta. Platforma také nově poskytuje více vzdělávacích materiálů. „Začátkem prosince jsme také přidali živou hlasovou podporu pro zákazníky, kteří obchodují s opcemi, nebo jim končí platnost účtu,“ uvedla dál platforma.