Německo zvyšuje obchodní napětí, váhá při snižování přebytku zahraničního obchodu

Frankfurt nad Mohanem

Frankfurt nad Mohanem Zdroj: Profimedia

Váhání Německa při snižování přebytku zahraničního obchodu přispívá k obchodnímu napětí a zvyšuje rizika, která mohou podkopat globální finanční stabilitu. Napsal to ve svém dnešním komentáři v německém listu Die Welt hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Maurice Obstfeld.

"V zemích s přebytkem (bilance běžného účtu) jako Německo vidíme, v nejlepším případě, nerozhodná opatření, která by působila proti přebytku," napsal Obstfeld.

MMF a Evropská komise již dlouho naléhají na Německo, aby podpořilo domácí poptávku zvýšením mezd a investic, a omezilo tak to, co označují za globální ekonomickou nerovnováhu. Americký prezident Donald Trump od svého zvolení také opakovaně kritizoval Německo za vysoký vývoz.

Obstfeld upozornil, že země jako Spojené státy, u kterých je vnější bilance běžného účtu příliš nízká, by měly omezit rozpočtové deficity, přimět domácnosti, aby více šetřily, a pozvolna normalizovat svoji měnovou politiku. Naopak země, u kterých je bilance příliš vysoká, jako je Německo, by měly zvýšit vládní výdaje, například investováním do infrastruktury nebo digitalizace, aby tak firmy investovaly více doma než v zahraničí, napsala agentura Reuters.