Odkup, nebo daňový odpočet. Stát omezuje výhody u životního pojištění

nehoda

nehoda Zdroj: HZSCR

O významnou výhodu přijdou od roku 2015 z rozhodnutí vlády a poslanců zaměstnanci i OSVČ, kteří mají uzavřené soukromé životní pojištění. Kdo bude chtít pojištění odečítat od daňového základu, nesmí mít smlouvu umožňující předčasné výběry peněz.

Dosud si většina pojištěných mohla vybrat peníze kdykoli formou tzv. předčasného odkupu a současně uplatnit pojistné, které platí, jako nezdanitelnou část základu daně z příjmu, a to až do výše 12 tisíc korun ročně.

Podle současných pravidel si může pojištěný vybrat část vložených peněz nejdříve po 5 letech od uzavření smlouvy. Na vyplacení celkové částky (tzv. pojistného plnění) má nárok až po 60 roce života.

Podle vládní novely, jíž nedávno schválila Poslanecká sněmovna, budou tato pravidla platit i nadále, ale s jednou zásadní změnou. Smlouvy umožňující dřívější částečné odkupy, které na trhu s finančními produkty nabízejí všechny pojišťovny, sice budou zachovány a lidé si nadále budou moci část peněz z pojistného vybrat dříve. Od 1.1.2015 už ale na ně nesmějí uplatnit daňové výhody.

Bič na zaměstnavatele

Pojištění_ilustrační fotoDůvodem uvedení novely do praxe je přístup zaměstnavatelů. Změnou z dílny ministerstva financí a České asociace pojišťoven stát reaguje na to, že zaměstnavatelé část mzdy zaměstnanců poskytují na jejich pojistné smlouvy pojišťovnám, a výrazně tím ušetří na zdravotním i sociálním pojištění svých lidí, které mohou vyplácet z nižší hrubé mzdy (viz tabulku dále).

Roční příspěvek zaměstnavatele zaměstnanci na penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření, důchodové spoření či životní pojištění je aktuálně osvobozen od daně z příjmu, sociálního pojištění a zdravotního pojištění do ročního limitu 30 tisíc korun.

„Počet takových smluv v poslední době výrazně rostl. Stát za rok 2014 takto přijde zhruba o půl miliardy korun,“ prozradil předseda sekce pojištění osob České asociace pojišťoven Filip Král. Z celkového počtu více než šesti milionů smluv…

: