Otevřené bankovnictví se rozrůstá. Přístup k údajům svých klientů umožní ČSOB

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

ČSOB v červenci spustila testovací režim svého otevřeného bankovnictví a v rámci toho zprovoznila web developers.csob.cz, na kterém budou vývojáři aplikací brzy moci zkoušet své služby. V rámci otevřeného bankovnictví, které nařizuje evropská směrnice PSD2, tak klienti ČSOB budou moci provádět některé operace včetně plateb i prostřednictvím jiných bank či fintechů.

„Bezpečnost našich klientů je pro nás vždy prvořadá. Máme tak za sebou i před sebou řadu měsíců příprav a testování všech systémů a platforem. Na základě důkladného interního a následně externího pilotního provozu se pak rozhodneme o spuštění ostrého provozu. Nyní předpokládáme, že k němu dojde od letošního listopadu,“ uvedl Jan Blažek, programový manažer z ČSOB.

V prosinci pak ČSOB zprovozní také takzvaný multibanking, což je služba umožňující připojení účtů klienta vedených u jiných bank tak, aby byly na jednom místě.

Podle průzkumu ČSOB mají její klienti o otevřené bankovnictví zájem, zároveň se však obávají, že tímto krokem by mohla být jejich data snáze zneužitelná.

Přístup k datům svých klientů už dříve umožnila Česká spořitelna, Air Bank, Fio banka, MONETA Money Bank, Equa bank nebo například Banka CREDITAS. Ke konci roku se má přidat i Komerční banka.

Směrnice PSD2 má za cíl vytvořit jednotný platební trh prostřednictvím regulace bank a fintechů. Žádný z fintechů zatím licenci na PSD2 nemá, ČNB zatím veškeré žádosti zamítla.