Dluhy Čechů opět výrazně vzrostly, meziročně o více než sto miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Zadlužení českých domácností u bank a družstevních záložen stouplo v květnu proti dubnu o 11,9 miliardy korun na zhruba 1,577 bilionu. Meziročně dluhy rostly ještě výrazněji, a to asi o 110 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnila Česká národní banka (ČNB). V květnu se také zvýšil meziměsíčně i meziročně objem dluhů firem.

Dluhy tuzemských domácností vůči bankám stoupají nepřetržitě od února roku 2016. Od té doby vzrostly o zhruba čtvrt bilionu korun. Zhruba tři čtvrtiny z celkového objemu peněz, které domácnosti bankám dluží, připadají podle ČNB na úvěry na bydlení, hlavně na hypotéky. V květnu mírně stoupl ve srovnání s dubnem objem úvěrů na bydlení i spotřebitelských úvěrů.

Zadlužení firem kolísalo v posledních letech častěji než objem dluhů domácností. Dluhy nefinančních podniků sice v poslední době také postupně rostly, ale meziměsíční a meziroční nárůst dluhů se od sebe nelišily tak výrazně jako v případě domácností. Oproti dubnu stouply v květnu dluhy podniků o 8,1 miliardy na 1,064 bilionu korun a ve srovnání s loňským květnem činil nárůst zhruba 16 miliard korun.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.