Penta boj o Sazku nevzdává. Dokončený tendr napadne žalobami

Sazka

Sazka Zdroj: CTK

Společnost Penta pokračuje v kritice prodeje Sazky – dokončené výběrové řízení hodlá napadnout právně. Nevylučuje ani podání stížnosti k Ústavnímu soudu. Penta označuje tendr za diskriminační a argumentuje, že je za Sazku údajně ochotná zaplatit o miliardu víc, než činí vítězná nabídka v oficiální veřejné soutěži. PPF a KKCG vidí za jednáním Penty pouze snahu prodej Sazky zkomplikovat a oddálit.

Penta se výběrového řízení na prodej Sazky nezúčastnila, považuje ho za netransparentní. Mimo soutěž poslala insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi nabídku, že je ochotna koupit Sazku za pět miliard korun.

Nejvyšší nabídku ve výběrovém řízení podaly finanční skupiny PPF Petra Kellnera a KKCG Karla Komárka, které společně nabídly za Sazku 3,81 miliardy korun. „Více než miliardový rozdíl mezi naší závaznou nabídkou a nabídkou označenou jako vítěznou, se nedá označit jinak, než jako legalizace krádeže ve stylu 90. let pod taktovkou skupin PPF a KKCG,“ uvedl mluvčí Penty Martin Danko.

Penta výběrové řízení považuje za nezákonné a podle Danka nyní analyzuje čtyři možnosti, jak je právně napadnout. Jednou z cest je požádat soud, aby označil smlouvu o prodeji Sazky za neplatnou. Penta také zvažuje zažalovat insolvenčního správce za škody, které způsobil věřitelům, když nevyhověl nejvyšší nabízené ceně.

Další z možností je podle mluvčího Penty podání trestního oznámení na Cupku, že poškodil věřitele Sazky a znemožnil transparentní soutěž. Penta také zvažuje, že požádá Ústavní soud, aby celé výběrové řízení označil za neplatné. „Všechny možnosti analyzujeme a není vyloučeno, že se vydáme všemi čtyřmi cestami,“ dodal Danko.

PPF: Zákon nedodržela Penta

PPF se proti nařčením Penty ohradila. „Skupina PPF, stejně jako ostatní společnosti, které se účastnily soutěže na prodej Sazky organizované insolvenčním správcem, postupovala při podání své nabídky v souladu s insolvenčním zákonem,“ uvedl mluvčí PPF Milan Tománek. Podle ní zákon nedodržela Penta, když podala nabídku mimo soutěž.

„Jakékoliv nabídky prezentované v tragikomedii Penty jsou irelevantní a nelze je srovnávat s nabídkami, které byly podané v souladu se zákonem,“ pro Českou televizi dodal mluvčí KKCG Dan Plovajko. Obě firmy vyzvaly insolvenčního správce, aby prodej loterijní společnosti řádně dokončil.

Proti tendru se jako věřitel postavila i Česká spořitelna

Nové výběrové řízení včera navrhla i Česká spořitelna jako jeden z hlavních věřitelů Sazky. Věřitelský výbor to ale zamítl - podle jeho předsedy Josefa Novotného se členové výboru domnívali, že prodlužování výběrového řízení by vedlo ke snížení podílu Sazky na trhu a ke snížení její hodnoty.

Podle serveru iHNed spořitelna po zveřejnění výše nabídek uvedla, že je nezbytné, aby správce vzal v úvahu nabídku Penty, která je výrazně vyšší. „To je jednoznačně v zájmu věřitelů. Pokud se to nestane, využijeme všech právních prostředků k tomu, aby byly zájmy věřitelů v maximální míře uhájeny,“ sdělila spořitelna.