Penta chce žalobou zrušit prodej Sazky

Marek Dospiva

Marek Dospiva Zdroj: e15 Anna Vackova

Investiční skupina Penta podala žalobu na neplatnost smlouvy, podle které má být loterijní společnost Sazka prodána investičním skupinám KKCG a PPF. Řekl to dnes mluvčí Penty Martin Danko. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dnes převzetí Sazky firmami KKCG a PPF potvrdil.

Společný podnik PPF a KKCG Sázková kancelář získal Sazku ve výběrovém řízení. Za Sazku nabídl nejvyšší částku 3,81 miliardy korun. Insolvenční správce Sazky Josef Cupka podepsal smlouvu s vítězem tendru koncem září. Penta se tendru kvůli jeho údajné nezákonnosti nezúčastnila a mimo soutěž nabídla za Sazku pět miliard korun.

„Minulý týden v pátek jsme podali žalobu na neplatnost smlouvy mezi Sazkou a skupinami PPF a KKCG, respektive firmou Sázková kancelář. Žaloba samozřejmě nemá odkladný účinek do té doby, než o ní bude rozhodnuto,“ uvedl Danko. Penta tvrdí, že tendr neumožnil korektní a standardní soutěž, která by vygenerovala nejvyšší cenu. Právník insolvenčního správce Jan Hrazdíra oponoval, že nabídka Penty nesplňovala podmínky stanovené výběrovým řízením.

Penta v žalobě zároveň požaduje, aby tuto kauzu řešil jiný soudce Městského soudu v Praze než Jaromír Harmach, který vedl insolvenční řízení se Sazkou. „Považujeme ho v této věci za zaujatého,“ podotkl Danko, podle kterého Penta připravuje další právní kroky. „Zatím je ale nebudeme zveřejňovat,“ dodal.

Tendru na prodej Sazky se zúčastnily i Synot Holding a společnost Charlcoal, spojovaná se jménem finančníka Pavla Tykače. Charlcoal nabídl 3,601 miliardy, Synot 0,5 miliardy korun. Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny.