Penta: Tendr o Sazku je plně v režii PPF a KKCG

Marek Dospiva, Penta

Marek Dospiva, Penta Zdroj: Anna Vackova, E15

Investiční skupina Penta dál zpochybňuje regulérnost výběrového řízení na koupi loterijní společnosti Sazka. Je přesvědčena, že kromě firem, které jsou přímo nebo nepřímo napojené na skupiny PPF a KKCG, se do tendru nezapojil žádný relevantní zájemce.

Penta zpochybnila i nezávislost jediného dalšího známého účastníka tendru – společnosti Synot, která prý má vazby na KKCG. KKCG se k tomu nechce vyjadřovat, prohlášení ale považuje jen za další snahu Penty na sebe poutat mediální pozornost.

Závaznou přihlášku do výběrového řízení na koupi loterijní společnosti Sazka podaly skupiny PPF a KKCG společně. Přihlásil se také Synot. Účast této společnosti ale podle Penty férovou soutěž nezaručuje.

„Z veřejně dostupných informací je známý fakt, že kromě společností PPF a KKCG se o Sazku bude ucházet i společnost Synot, tu však rozhodně nelze považovat za konkurenta skupin PPF a KKCG,“ uvedl mluvčí Penty Martin Danko. „Synot vůči Sazce v minulosti postupoval v úzké koordinaci se skupinou Karla Komárka, což dosvědčuje mimo jiné celá řada mediálních výstupů,“ dodal.

Penta v prohlášení uvedla, že prodej Sazky probíhá tak, že prodávající (PPF a KKCG) prodává sám sobě. Přímým důkazem by prý bylo zveřejnění kompletního seznamu zájemců, kteří podle podmínek tendru měli do J&T banky nejpozději 9. září složit 500 milionů korun.

„Nebudeme reagovat na každou hloupost a nesmysl, který Penta ve své zoufalosti křičí do světa!“ uvedl v reakci na prohlášení Penty mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Mluvčí insolvenčního správce Sazky Lenka Tichá v pátek řekla, že počet uchazečů o firmu se zatím nebude zveřejňovat. Kromě společností PPF s KKCG a Synotu, které svou účast oznámily samy, jsou jména dalších soutěžících firem neznámá.

Penta organizuje „paralelní tendr“

„Cílem tendru, který organizuje Josef Cupka, není maximalizovat prodejní cenu, ale stanovením absolutně nestandardních a diskriminačních podmínek vyloučit skutečnou soutěž a přihrát tak Sazku do rukou PPF a KKCG,“ konstatoval Danko.

I proto se podle něj Penta odmítla tohoto procesu zúčastnit a svou závaznou nabídku podá veřejně 23. září do rukou nezávislého notáře ještě před termínem podávání nabídek insolvenčnímu správci. Zároveň Penta složí nabízenou kupní cenu do některé z bank.

Podle Penty se mohou podobně zachovat i další zájemci o Sazku a podat konkurenční nabídku nezávisle na oficiálním tendru.