Po Francii se pozornost S&P obrátí na její banky, tvrdí analytici

Société Générale

Société Générale

Po snížení ratingu Francie, k němuž v pátek sáhla agentura Standard & Poor's (S&P), lze očekávat i snížení ratingu tamních finančních ústavů. Podle analytiků se to bude týkat i trojice největších francouzských bank, což je BNP Paribas, Société Générale a Crédit Agricole. Všechny už zápasí se zhoršujícím se výhledem ekonomiky a napětím na úvěrových trzích.

„Rating Société Générale a Crédit Agricole se s vysokou pravděpodobností také sníží,“ cituje list The Wall Street Journal (WSJ) analytika Elieho Darwishe ze společnosti Natixis. „V ratingu těchto bank je totiž začleněn i prvek státní pomoci,“ dodal. Mluvčí ani jedné z bank nechtěli informaci komentovat.

Zmíněné banky se angažují i na trzích střední a východní Evropy. Société Générale je vlastníkem české Komerční banky.

S&P v pátek odejmula Francii nejvyšší možný rating AAA. Snížila jej o jeden stupeň na AA+, takže Francie má u S&P stejný rating jako Spojené státy. Těm ratingová agentura nejvyšší nejvyšší hodnocení odebrala už loni v srpnu. Rating Société Générale i Crédit Agricole je teď u S&P na stupni A+, úvěrový rating v případě BNP Paribas je na AA+. Minulý měsíc agentura výhled všech tří bank změnila na negativní.

Proti snížení bankovních ratingů naopak hovoří skutečnost, že rating Francie klesl jen o jeden stupeň, ačkoli S&P původně hrozila větším propadem hodnocení.

WSJ upozorňuje, že akcie velkých francouzských bank už od loňského léta prudce oslabily, a to kvůli obavám, že drží větší objemy dluhopisů zemí na periferii eurozóny. Ve snaze uklidnit investory ale všechny tři největší banky ve Francii vypracovaly podrobný plán restrukturalizace, která jim má pomoci z nejhoršího. Banky například sníží počet zaměstnanců a stáhnou se z některých aktivit i z některých částí světa.

Podle analytika banky Nomura Jona Peace by snížení ratingu francouzských bank zvětšilo jejich potíže s financováním. „Pravděpodobně by se ve větší míře obracely na Evropskou centrální banku,“ řekl. Ta finančním ústavům zasaženým evropskou dluhovou krizí nabízí tříleté půjčky.