Počet fúzí a akvizic loni poprvé od roku 2010 klesl

Dolar

Dolar Zdroj: profimedia.cz

Množství fúzí a akvizic v loňském roce poprvé od roku 2010 kleslo. Celkem bylo uzavřeno 19 232 dohod, o 6,6 procenta méně než před rokem. Za nižším počtem byl hlavně propad zájmu čínských společností o koupi firem z USA. Hodnota dokončených dohod se však zvýšila o 11,5 procenta na 3,53 bilionu dolarů (79,5 bilionu korun). Uvedl to server CNBC s odvoláním na údaje mediální firmy Mergermarket.

Čínské firmy utratily loni v USA za koupi místních firem pouhé tři miliardy USD, o 95 procent méně než předloni. Ještě v roce 2016 zde přitom utratily rekordních 55,3 miliardy USD. Čína místo toho obrátila zájem na Evropu, kde hodnota fúzí a akvizic čínskými firmami stoupla o 81,7 procenta na 60,4 miliardy dolarů.

Průměrná hodnota dohody se loni zvýšila na 385 milionů dolarů. To byl druhá nejvyšší hodnota za dobu, kdy Mergermarket tyto údaje sleduje.

Nejvíce se nakupovaly energetické a těžařské firmy. V tomto sektoru byly uzavřené dohody v hodnotě 673 miliard dolarů. Ve stavebních sektoru byly uzavřené dohody za rekordních 116,5 miliardy dolarů. Rekord zaznamenal i zbrojní sektor s dohodami za 28,5 miliardy dolarů.

Počet dohod klesl téměř ve všech sektorech. V zemědělství však jejich počet stoupl na rekordních 219 transakcí díky rozvoji konopného průmyslu v Severní Americe.

Loni bylo oznámeno 36 tzv. megadohod, tedy dohod v hodnotě více než deset miliard dolarů. Největší byla dohoda japonské Takeda Pharmaceutical o převzetí americké biotechnologické Shire za 79,7 miliardy dolarů. Druhou největší bylo převzetí firmy Express Scripts, která se zabývá správou farmaceutických programů, americkou zdravotní pojišťovnou Cigna za 67,6 miliardy dolarů. Třetí byla fúze amerických telekomunikačních firem T-Mobile a Sprint za 60,8 miliardy dolarů.