Podle čeho porovnávat hypotéky?

Zdroj: profimedia.cz

Pokud je pro vás hypotéka cestou, kterou jste zvolili k vyřešení vlastního bydlení, ať už je to pořízení nemovitosti, rekonstrukce nebo modernizace, nesmíte skočit po první, na kterou narazíte. Jaké parametry je důležité porovnat a na co si dát pozor?

Úroková sazba

Je vcelku pochopitelné, že se při sjednávání hypotéky budete v první řadě zajímat o výši úrokové sazby. Je ale třeba počítat s tím, že ta, na kterou vás banka vábí, nakonec nebývá konečná a dostupná pro každého. Její výše se navíc po konci období fixace mění.

“Hledejte v nabídce raději údaj RPSN, tedy roční procentní sazbu nákladů, která zahrnuje jak úrokovou sazbu, tak další případné poplatky, které zaplatíte nad rámec úrokové míry,” říká Jan Steinbauer, výkonný ředitel společnosti Fingo.cz, která porovnává jednotlivé nabídky bank. Je také možné zde hypotéku rovnou za výhodných podmínek sjednat.

Délka fixace

Nabízejí se v zásadě dvě varianty k výběru podle vašeho uvážení. Jednou z nich je hypotéka s pevným obdobím fixace, tedy s tím, že po sjednanou fixační dobu (například pět let) se úroková sazba nebude v žádném případě měnit. Druhou variantou sjednání hypotéky je možnost využití takzvané „plovoucí“ (floatingové) sazby.

“Lze vycházet z toho, že u hypoték s kratší dobou fixace získá klient i nižší úrokovou sazbu. V případě plovoucí sazby je výše úroků závislá nejčastěji na některé ze základních úrokových sazeb ČNB,” říká Steinbauer.

LTV

Zjednodušeně řečeno, čím vyšší je poměr sjednávaného úvěru k hodnotě nemovitosti, tím vyšší bude i úroková sazba.

Doba splácení

I tato veličina ovlivňuje výši měsíčních splátek a to, kolik nakonec zaplatíte za hypotéku včetně úroků.

Účel využití úvěru

Nižší úroky můžete očekávat u účelových hypoték (na pořízení nemovitosti nebo rekonstrukci), u neúčelových (amerických) hypoték je sice peníze možné využít na nejrůznější účely, ovšem tuto hypotéku pořídíte jedině za cenu vyšších úroků.

Další poplatky

Kromě toho, že z hypotéky musíte platit úroky, dalším vydáním je i zaplacení různých poplatků bance, tedy například za její vyřízení nebo za vedení hypotečního či běžného účtu.

Srovnání nabídek online je rychlé a aktuální

Nad hromadou lejster s nabídkami nejrůznějších bankovních ústavů samozřejmě nemusíte trávit svůj drahocenný čas. Mohou to za vás bez problému rychle a spolehlivě udělat technologie. Nebojte se využít online hypoteční kalkulačku, která vyhodnotí ohromné množství údajů, nad nimiž byste při pečlivém studování strávili hodiny.