Pojišťovací průmysl se z pandemie zotaví rychleji než z finanční krize, tvrdí Holzheu

pojišťovny se zotavují z krize

pojišťovny se zotavují z krize Zdroj: Profimedia

Globální pojišťovací průmysl je schopen zotavit se z pandemie nemoci covid-19 rychleji a silněji než z finanční krize v roce 2008. A to i navzdory překážkám, které pro toto odvětví představují velmi nízké úrokové sazby a riziko inflace. Agentuře Reuters to řekl hlavní ekonom zajišťovny Swiss Re pro Ameriku Thomas Holzheu.

Na rozdíl od předchozí krize nynější pandemie neoslabila celkovou kapitalizaci ani finanční sílu pojišťoven. To firmám umožňuje uzavírat nová pojištění a zvyšovat příjmy, uvedl Holzheu.

Uzavírání nových pojistek bylo v letech 2009 a 2010 mnohem obtížnější. Pojišťovny se tehdy potýkaly s kapitálovými ztrátami, pomalým ekonomickým růstem a nižšími příjmy firem i jednotlivců.

Nyní naopak mají podniky i jednotlivci více peněz díky vládním stimulům a podpůrným programům. A více si uvědomují, že si potřebují koupit ochranu před riziky.

"Vidíme mnohem vyšší a odolnější poptávku po pojištění - loni, letos a očekáváme ji i v nejbližších letech - ve srovnání s finanční krizí, kdy odvětví bylo součástí problémů na finančních trzích," řekl Holzheu.

Názor Swiss Re se shoduje i s dalšími prognózami a ukazateli. Například podle údajů společnosti Marsh McLennan, která je pojišťovacím makléřem, globální ceny komerčního pojištění v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o 18 procent.

Swiss Re očekává roční růst příjmů z veškerého pojistného, tedy nejen komerčního, v letošním roce o 3,3 procenta a v roce příštím o 3,9 procenta. Loni příjmy o 1,3 procenta klesly. V roce 2008, tedy v době finanční krize, se snížily o 3,7 procenta a v následujících dvou letech se zvyšovaly pomaleji - v roce 2009 o 0,5 procenta a v následujícím roce o 2,1 procenta.