PPF získala obří úvěr 32 miliard korun, využila nízkých úroků

Velkou finanční rošádu dokončila skupina PPF Petra Kellnera. Přes svou dceřinou firmu Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) získala od syndikátu bank úvěr ve výši 1,18 miliardy eur neboli 31,9 miliardy korun. Refinancování úvěru přejí podmínky na trhu.

Peníze z CETIN doputovaly v rámci finanční asistence na účty PPF Arena 2, což je akcionář CETIN. Skupina PPF prostředky použila na začátku srpna na úplné splacení akvizičního úvěru od syndikátu bank v čele s francouzskou Société Générale, který sloužil na nákup kontrolního balíku akcií Telefónica CR od španělského telekomunikačního obra. Původní výše akvizičního úvěru z loňského ledna byla 1,3 miliardy eur se splatností v listopadu 2018.

Důvod refinancování úvěru je jasný: skupina PPF využila situace na trhu, kde letos pokračoval pokles úrokových sazeb. „Nový úvěr je za výhodnějších podmínek než původní, je delší a zároveň levnější,“ říká mluvčí PPF Radek Stavěl. Úvěr čerpá CETIN přes dvě tranše, přičemž jedna je tříletá a druhá sedmiletá.

Oproti předchozí půjčce si bankovní syndikát vymínil řadu podmínek, které zmiňuje zpráva o finanční asistenci. Dokud neklesne míra čistého dluhu CETIN k zisku EBITDA pod 3,5násobek, nebo CETIN nezíská rating investičního stupně, musí společnost použít veškeré volné prostředky přesahující nutnou hotovost ke splácení úvěru. Půjčka je pak zajištěna majetkem České telekomunikační infrastruktury a rovněž jejími akciemi, které vlastní PPF Arena 2.

Dluhopisy v objemu 9,6 miliardy korun by mohla PPF vydat kvůli zajištění úvěru

Zajištění se však může uvolnit, pokud CETIN získá stanovený rating od světových agentur Standard & Poor’s, Moody’s nebo Fitch. Další možností, jak uvolnit zajištění, je splacení nejméně třiceti procent úvěru z výnosu emise dluhopisů a získání určeného ratingu od agentury Fitch. „Zvažujeme všechny možnosti, tedy včetně možnosti vydávat dluhopisy,“ dodává Stavěl. To by ovšem znamenalo vydat dluhopisy nejméně za 9,6 miliardy korun.

Půjčku poskytlo konsorcium velkých evropských bank. „Složení bank se od předchozího syndikátu až na malé výjimky neliší,“ tvrdí mluvčí. Firma CETIN bude z úvěru platit mezibankovní sazbu PRIBOR, za niž si půjčují banky mezi sebou, navýšenou o roční sazbu ve výši 0,9 až 1,15 procenta.

Od PPF Arena 2 pak CETIN obdrží ještě úrokovou přirážku ve výši 0,3 procenta. Menšinoví akcionáři tuto prémii považovali za příliš nízkou vzhledem k rizikům. Kritiku ale skupina PPF odmítá: „Finanční asistence je pro CETIN výhodná a povede ke zvýšení hodnoty společnosti,“ uzavírá Stavěl.