Přípravy na ztráty. Bank of America i Goldman Sachs vydělaly kvůli rezervám výrazně méně

Goldman Sachs

Goldman Sachs Zdroj: profimedia.cz

Goldman Sachs Tower v New Jersey
Bank of America
Bank of America
4
Fotogalerie

Americkým finančním společnostem Bank of America a Goldman Sachs klesl v prvním čtvrtletí zisk téměř o polovinu. Za poklesem stála rozsáhlá tvorba rezerv na potenciální úvěrové ztráty spojené s koronavirem. 

Bank of America oznámila, že její čistý zisk v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 48,5 procenta na 3,54 miliardy dolarů (87,3 miliardy korun). Firma si na úvěrové ztráty spojené s koronavirem dala stranou 3,6 miliardy dolarů.

V přepočtu na akcii zisk Bank of America klesl na 40 centů ze 70 centů před rokem. Zaostal tak za očekáváním analytiků, kteří jej podle společnosti Refinitiv odhadovali na 46 centů, uvedla agentura Reuters.

Šéf společnosti Bank of America Brian Moynihan upozornil, že banka navzdory zvýšení rezerv na úvěrové ztráty dosáhla solidního čtvrtletního zisku a udržela si dobrou kapitálovou pozici.

Investiční bance Goldman Sachs v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně klesl o 49 procent na 1,12 miliardy dolarů (27,6 miliardy korun). Banka si na úvěrové ztráty dala stranou téměř miliardu dolarů, výsledky navíc zasáhly vysoké ztráty u jejích investic do dluhopisů a akcií.

Americké banky se nyní zvyšováním rezerv na úvěrové ztráty připravují na hospodářskou recesi vyvolanou šířením koronaviru. Podle analytiků by mohla Bank of America čelit ekonomickému útlumu lépe než její konkurenti, neboť se méně angažuje v kreditních kartách a má také přísnější pravidla pro poskytování půjček.

Největší americká banka JPMorgan Chase & Co v úterý oznámila, že jí čtvrtletní zisk spadl o 69 procent na 2,87 miliardy dolarů. Na ztrátové úvěry si dala stranou 8,3 miliardy dolarů, což je pětkrát více než ve stejném období loni.