Akcie Amazonu na rekordu, Bezosův majetek roste. Zaměstnanci si ale stěžují na podcenění rizik pandemie

Zaměstnanci Amazonu v New Yorku protestují proti nedostatečným hygienickým podmínkám

Zaměstnanci Amazonu v New Yorku protestují proti nedostatečným hygienickým podmínkám Zdroj: Reuters

Zaměstnanci Amazonu v New Yorku protestují proti nedostatečným hygienickým podmínkám
Zaměstnanci Amazonu v New Yorku protestují proti nedostatečným hygienickým podmínkám
Nejbohatší člověk světa Jeff Bezos
Jeff Bezos se svou přítelkyní Lauren Sanchezovou. Jejich poměr prozradil bulvární list The National Enquirer
Jeff Bezos
7
Fotogalerie

Nejbohatšímu člověku světa Jeffovi Bezosovi se v posledních týdnech na rozdíl od mnoha jiných byznysmenů daří ještě více než dosud. Pandemie koronaviru a s ní související opatření nutí spotřebitele zůstávat více doma, ti tak více nakupují on-line. Z toho těží i Bezosův Amazon. Akcie největšího e-shopu světa v úterý dokonce vyšplhaly na své historické maximum. 

Hodnota Bezosova majetku se tak po skončení úterního obchodování na Wall Street vyšplhala na 138,5 miliardy dolarů. Od začátku roku se miliardářův majetek rozrostl o 24 miliard dolarů.

Amazon neuvádí, o kolik se mu po vypuknutí pandemie zvýšila poptávka. Výmluvná je ale v tomto ohledu masivní náborová kampaň, kterou firma spustila. V polovině března oznámila, že globálně přijme 100 tisíc nových pracovníků. V pondělí pak šéf globální logistiky Amazonu Dave Clark napsal na firemním blogu, že tento cíl byl již splněn a firma hledá dalších 75 tisíc zaměstnanců. Do distribučního centra v Dobrovízi u Prahy firma najímá 600 lidí.

Současně s tím Amazon zvyšuje mzdy. V USA přidá k hodinové sazbě dva dolary, v Kanadě dva kanadské dolary a ve Velké Británii dvě libry. V zemích Evropské unie se příplatky liší podle regionu. Někde se podle oficiálních informací blíží dvěma eurům, v Česku dosahují 32 korun pro zaměstnance, kteří kompletují objednávky a rozvážejí zboží zákazníkům.

Zájem o Amazon se pak odráží i v zájmu o jeho akcie. Ty jsou podle analytiků „překoupené“. Pro ilustraci cenového vývoje. Kdo koupil akcii Amazonu v pondělí (kolem dvou tisíc dolarů za kus), po úterním zavření burzy byl v plusu cca 200 dolarů. 

Cena akcií Amazonu v relaci k indexu S&P za poslední měsíc

Spolu se současným překotným růstem ale Amazon řeší i problémy. Na konci března vstoupila do stávky více než stovka zaměstnanců firmy v New Yorku poté, co bylo několik zaměstnanců tamního logistického centra pozitivně otestováno na nemoc Covid-19. Požadovali tehdy mimo jiné lepší ochranné prostředky a také příplatky za riziko.

Potíže nemá Amazon pouze v USA. Francouzský soud firmě nařídil, aby doručování omezila pouze na nezbytné zboží a snížila tak riziko šíření nemoci Covid-19. „Firma zjevně ignorovala svou povinnost zajistit bezpečí a zdraví svých zaměstnanců,“ uvedl soud rozhodnutí, kterým reagoval na stížnost odborů. Ty upozorňovaly, že Amazon ve svých skladech nezavádí dostatečná hygienická opatření, situaci označily za „sanitární a společenskou bombu“. Odboráři dokonce požadují, aby Amazon svůj provoz ve Francii dočasně přerušil.